Ілюстрація REUTERS

У Кремлі не вважають, що повернення російської делегації в ПАРЄ є початком визнання Заходом анексії Криму, проте в будь-якому разі не мають наміру обговорювати статус півострова на міжнародному рівні.

Про це журналістам у Москві сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН, чи є, на думку Кремля, повернення Росії в ПАРЄ кроком до визнання Заходом анексії Криму.

«Ви знаєте, що з'являються різні точки зору у європейських представників на цей рахунок. Ви знаєте також позицію кримчан і позицію всіх росіян, і позицію російського керівництва: Крим - це невід'ємна частина Російської Федерації, це суб'єкт РФ. І якісь питання, пов'язані з Кримом, не підлягають обговоренню з жодною із країн, тим більше на міжнародному рівні», - сказав Пєсков.

Відео дня

При цьому, на його думку, не можна розцінювати рішення ПАРЄ як ознаку зміни ставлення європейських країн до анексії Криму Росією.

«Навряд чи можна говорити про те, що це є зміною домінуючої точки зору», - зазначив прес-секретар Путіна.

«В даному випадку ми сповнені терпіння і рішучості послідовно і терпляче роз'яснювати ситуацію з Кримом, домагаючись, коли позиція наших європейських візаві зміниться», - сказав Пєсков.

При цьому він назвав повернення російської делегації в ПАРЄ «перемогою здорового глузду».

Читайте такожУкраїнські депутати в ПАРЄ звернуться до Ради щодо призупинення роботи делегації України

«Йдеться не про дипломатичну перемогу Москви, йдеться про перемогу здорового глузду, бо Парламентська асамблея Ради Європи не може повноцінно працювати без участі в ній російської делегації», - переконаний Пєсков.

На прохання прокоментувати критичні висловлювання, що зараз звучать, про те, що РФ не виконала жодної вимоги ПАРЄ, і їй не місце в цій організації, Пєсков зазначив: «Я порекомендував би критикам звернути увагу на резолюцію, яку ухвалила ПАРЄ».

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексію Криму. У зв'язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні, 25 червня, ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу ухвалення рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти - 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм введення санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь в роботі Асамблеї без виконання жодних умов, які стосуються відновлення територіальної цілісності України.

Українська делегація звернеться до Верховної Ради щодо термінового розгляду питання про призупинення участі України в роботі ПАРЄ.