Павло Клімкін / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський зажадав від прем'єра притягнути до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Той "забув" повідомити главу держави про ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо звільнення полонених українських моряків, і не показав ноту-відповідь з української сторони.

Читайте також"Це була пастка": Волкер прокоментував пропозицію Росії звільнити моряків

В України є полонені. А пріоритетом діяльності президента, яка визначена Конституцією, є зовнішня політика і оборона. Тобто, реалізовуючи свої конституційні права, глава держави фактично оголосив і добровільно визнав своїм пріоритетом звільнення моряків, пише на сторінках видання "Главред" дипломат Богдан Яременко.

Відео дня

За Конституцією він не тільки представляє Україну у міжнародних відносинах, але і визначає зовнішню політику, і керує нею. Тому в межах своїх повноважень президент може не тільки сам здійснювати свої дії, наприклад, обговорювати питання і домовлятися з іноземними лідерами, шукаючи їхньої допомоги, але і вправі давати доручення, керувати всіма органами виконавчої влади, зокрема Міністерством закордонних справ. І в рамках цього пріоритетного завдання всі органи виконавчої влади повинні підпорядковуватися і виконувати доручення глави держави.

Яременко зазначив, що міністр закордонних справ, отримавши ноту Російської Федерації в рамках виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, знав, що його відомство не займається питаннями звільнення моряків, не веде ці переговори і не є центральним відомством, яке здійснює ці переговори.

І глава МЗС мав проінформувати президента - для того, щоб дати можливість визначити правильну відповідь і сформулювати шляхи реалізації своєї політики, враховуючи всі особливості ситуації.

"Міністр позбавив Україну в особі президента можливості адекватно відреагувати. Він відправив відповідь на свій розсуд, виходячи тільки з інтересів продовження Міжнародного трибуналу. Таким чином, він фактично порушив субординацію, створив проблеми, в тому числі, можливо, через затримку передачі Україні полонених моряків, що завадило президенту у виконанні його професійних обов'язків. І, ймовірно, створило наслідки для безпеки, здоров'я і життя українських громадян, які перебувають у полоні", - пише Яременко.

Таким чином, його дії були односторонні і в даному випадку, можна сказати, непрофесійні. І президент в праві шукати якісь способи реагування.