Ілюстрація REUTERS

На сайті офіційного представництва президента України створено петицію про скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні.

Відповідну петицію зареєстровано 23 липня.

Читайте такожПетиція за посилення покарання та хімічну кастрацію педофілів набрала необхідну кількість голосів

Відео дня

Автор петиції Томенко Микола Володимирович наголошує, що на діяльність партій за 2016-2019 роки уже пішло із держбюджету майже 1 мільярд 500 мільйонів гривень. Левову частку коштів отримали також партії, які не потрапили до новобраного парламенту.

А з 2019 року, зауважує автор, гроші отримають і ті партії, які на парламентських виборах набрали 2% голосів. В цілому, йдеться у петиції, на утримання цих партій за 5 років діяльності Верховної Ради український народ повинен витратити близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень. 

Ініціатор петиції вважає, що використовувати народні гроші на утримання партій у воюючій, бідній, корумпованій країні – цинічно і неприпустимо. Тому він пропонує скасувати або, принаймні, призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій державним коштом. 

Наразі петицію вже підписали понад 13 тисяч громадян.

Як повідомляв УНІАН, за даними руху ЧЕСНО, 11 партій, які на виборах до Верховної Ради набрали 2% голосів виборців і більше, отримають державне фінансування.