Богдан нагадав Кличку про "Віденські домовленості" 2014 року / фото УНІАН

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан пропонує Київському міському голові Віталію Кличку самому подати у відставку з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві.

«Під час судового процесу щодо екстрадиції Дмитра Фірташа були оприлюднені так звані "Віденські домовленості" щодо розподілу посад між паном Фірташем, паном Порошенком, паном Льовочкіним і паном Кличком. Саме там була оприлюднена домовленість щодо призначення головою Київської міської державної адміністрації пана Кличка. Це було обговорено публічно і були відповідні підтвердження зі слів самих учасників, ці події відбувалися у квітні 2014 року», - заявив він.

Богдан нагадав, що 25 червня 2014 року тодішній президент Петро Порошенко призначив Кличка головою КМДА на виконання домовленостей та на підставі 118 статті Конституції та 8 статті закону "Про місцеві державні адміністрації".

«Він (Кличко – УНІАН) був призначений головою КМДА згідно з Конституцією та законом України, і складає свої повноваження, як всі голови місцевих державних адміністрацій перед новообраним президентом», - заявив він.

«Проте, на жаль, на сьогодні, з моменту інавгурації нового президента Володимира Зеленського, подання від Кабміну на звільнення пана Кличка не надходило, тому мною було написано нагадування на ім’я міністра Кабінету міністрів, в якому я попросив на підставі тих самих статей – статті 118 Конституції України та статті 8 закону "Про місцеві державні адміністрації" надати подання на звільнення голови КМДА», - додав він.

Читайте також"Ставлення до Кличка у місті неоднозначне": експерт оцінив шанси команди Зеленського "посунути" нинішнього мера Києва

Своєю чергою, як зазначив Богдан, Кличко протестує проти процедури, згідно з якою він сам був призначений. «Ті самі статті Конституції та закону України, які були використані при його призначенні, в даному випадку йому вже не подобаються. Досить дивне ставлення до чинного законодавства», - нарікає керівник президентського офісу.

«Крім того, я хотів би Кличку нагадати про політичну відповідальність, оскільки його партія програла вибори, його кандидат в президенти програв вибори, абсолютно логічно було б з точки зору голови місцевої державної адміністрації подати у відставку, оскільки це його політична діяльність, а не економічна», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, Кличка було призначено на посаду голови Київської міськдержадміністрації тодішнім президентом Петром Порошенком у червні 2014 року.

За словами заступника керівника Офісу президента Руслана Рябошапки, відповідно до закону "Про місцеві державні адміністрації" керівники місцевих державних адміністрацій призначаються президентом України за поданням прем'єр-міністра на строк повноважень президента. Він зауважив, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман вніс подання про звільнення всіх голів місцевих адміністрацій, крім голови КМДА.

26 липня Гройсман повідомив, що Кабінет міністрів на найближчому засіданні розгляне питання щодо погодження подання на звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Кличко вважає антиконституційними дії з позбавлення його повноважень голови Київської міської державної адміністрації.

Довідка УНІАН. Конституційний суд України у 2003 році визначив, що Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана на посаду Київського міського голови.

25 червня 2014 року Порошенко підписав указ про призначення мера Києва Кличка головою КМДА. Кличко заявив, що підписання цього указу повертає справжнє самоврядування у столицю.