За запевненням Портнова, він не буде стягувати кошти з українського бюджету / фото УНІАН

Печерський районний суд міста Києва задовольнив позов про стягнення збитків у розмірі близько 300 тисяч доларів США за ініціювання канадських санкцій проти екс-заступника глави адміністрації колишнього президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Про це Портнов повідомив у Facebook.

"Сьогодні суд задовольнив мій позов про стягнення збитків, які заподіяли мені чиновники ГПУ, МЗС і Посольства України в Канаді за ініціювання канадських санкцій і фальсифікацію кримінальних справ. Сума збитку - близько 300 тисяч доларів США. Закон наказує подачу такого позову до Мін'юсту і Казначейства, а вже вони зобов'язані стягувати збитки з винних чиновників", - написав він.

Відео дня

Читайте такожПортнова допитали в ГПУ у справі Майдану

Портнов наголосив, що не має наміру стягувати кошти з українського бюджету, і збирається дочекатися, коли Держказначейство "стягне всі гроші" із заступника генерального прокурора Анжели Стрижевської, чиновників МЗС і посла України в Канаді Андрія Шевченка.

За словами Портнова, у понеділок він направить відповідний лист до Держказначейства з пропозицією про координацію юридичної роботи і зобов'язанням не стягувати кошти з державного бюджету.

Крім того, Портнов опублікував позовну заяву до суду.

Згідно із заявою, позов на суму 6 млн 805 тис. 05 грн 88 копійок був поданий проти держави Україна в особі Державної казначейської служби та Міністерства юстиції. Третіми особами вказані МЗС, ГПУ, посол України в Канаді, в.о. директора департаменту Америки МЗС Олександр Шевченко і два заступники генпрокурора - Стрижевська і Євген Єнін.

У позові Портнов просить суд стягнути 1,800 млн грн морального збитку, "заподіяного незаконними діями органів державної влади в особі Генеральної прокуратури України, Міністерства закордонних справ України та їх посадових осіб"; 5 млн 5 тис. 5,88 грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, "заподіяної незаконними діями органів державної влади в особі Генеральної прокуратури, Міністерства закордонних справ України та їх посадових осіб", а також 19,210 тис. грн судового збору.