Зеленський хоче звільнення керівників правоохоронних відомств на Житомирщині / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський закликав керівників Головного управління Національної поліції і управління СБУ в Житомирській області написати заяви на звільнення через ситуацію з нелегальним видобутком бурштину в регіоні.

Читайте такожЗеленський призначив Бунечка головою Житомирської ОДА

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив під час наради з питань незаконного видобутку бурштину в рамках робочої поїздки до Житомирській області.

Відео дня

«У мене є статистика, що обсяг «чорного ринку» бурштину експерти оцінюють в 500 млн доларів на рік і загальний обсяг втрат – десятки мільярдів гривень», - заявив він.

Президент закликав керівника Нацполіції Сергія Князєва звільнити керівників райвідділів поліції у Олевському та Овруцькому районах Житомирської області. Князєв відповів: «Зробимо… ми підійдемо до цього питання швидко та ефективно».

Крім того під час наради глава держави звернувся до начальника Головного управління Нацполіції у Житомирські області В’ячеслава Печененка. «Що у вас відбувається в області?», - запитав президент.

«У нас йде боротьба з тим незаконним промислом», - відповів Печененко.

«А яким чином?», - спитав Зеленський.

«Про це говорять результати розслідування», - заявив Печененко.

«А вам приємно. Що про поліцію, яку повинні поважати українці, про всіх вас говорять, що ви всі теж в схемі? Це як нам всім чути, як нам жити українцям з цим, про яку безпеку ми говоримо?... Скільки років вже ви працюєте головою (поліції області – УНІАН)?», - додав глава держави.

«Четвертий», - зауважив Печененко.

«Тобто ви знаєте, що тут відбувається?», - запитав Зеленський.

«Я хочу сказати, що результати діяльності за останні три роки покращені… але нам треба дуже великі сили…», - розповів Печененко.

«Я вам не вірю, я буду говорити з керівником, я теж вам рекомендую покинути свою посаду. Я буду говорити з паном Аваковим, зараз з паном Князєвим. Я не вірю вам… ви кажете, що ви припинили (незаконний видобуток бурштину - УНІАН), а у нас є економічні висновки. Я можу вам це запропонувати (звільнення – УНІАН). Може ви нормальна людина, може ви в схемі не були, але ви нічого не можете зробити з бурштиновими піратами Житомирщини», - наголосив глава держави.

Також президент під час наради звернувся до начальника обласного управління Служби безпеки України полковника Віктора Панасюка і сказав: «А ви знаєте, що СБУ теж в цій схемі?».

«Я хочу сказати, що жоден співробітник управління (СБУ) в зазначеній схемі не задіяний», - відповів Панасюк.

«А як вони працюють з бурштином, якщо не по схемі?», - запитав президент.

«Вони не працюють з бурштином, вони протидіють незаконному видобутку бурштину, про що говорять результати… На сьогоднішній день управлінням вилучено 13 тонн бурштину», - заявив керівник СБУ області.

«Я вам дякую, ми змінимо голову СБУ у Житомирській області. Я хотів би, щоб Іван Геннадійович Баканов розглянув іншу кандидатуру», - наголосив Зеленський.

Крім того, президент під час наради хотів заслухати прокурора області, але той виявився у відпустці.

«У якій відпустці? За межами України? А коли відпустка почалася? А є заява з датами? Я хочу побачити, коли він пішов у відпустку. А ви можете нам доповідь з приводу бурштину і тих прокурорів, хто кришує?», - спитав президент у заступника керівника обласної прокуратури.

У свою чергу той заявив, що прокуратура протидіє незаконному видобутку бурштину, а Зеленський зупинив його словами: «Ви повинні знати що відбувається».

Нагадаємо, в липні Зеленський під час зустрічі з керівниками Київської області зі скандалом вигнав секретаря міськради Борисполя Ярослава Годунка, заявивши про його судимість і назвавши «розбійником». Спочатку чиновник заявив про наміри подати на Зеленського в суд, але надалі відмовився від позову на президента.