Олена Зеркаль / REUTERS

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила про намір завершити свою роботу в Міністерстві закордонних справ.

Про це Зеркаль сказала в інтерв'ю виданню BBC Україна.

"Думаю, що я відпрацювала усі свої завдання. Сьогодні виповнюється п'ять років, як мене було призначено на цю посаду на засіданні Кабміну. І за ці п'ять років мені разом із колегами вдалося виконати усі завдання, які я ставила перед собою, які були перед Міністерством закордонних справ у тих площинах, де я працювала", - заявила Зеркаль.

Відео дня

"Зараз у мене завдання визначитися щодо процедурних питань у арбітражі по моряках. І, думаю, цим я буду завершувати свою каденцію в МЗС. Треба рухатися далі", - наголосила вона.

При цьому на питання, чи планує вона працювати у посольстві, Зеркаль заявила, що "не зацікавлена залишати країну".

"Я вважаю, що в Україні є багато завдань, які є більш цікавими, ніж робота послом. Тому буду зважати на те, де буду потрібна… або не потрібна", - додала вона.

Також заступник міністра сказала, що пропозицій до неї щодо нового працевлаштування після історії із займанням посади заступника глави МЗС не надходило.

Читайте такожУ МЗС України звинуватили Росію у перешкоджанні слідству у справі MH17

"Розумієте, коли ви п'ять років займаєтеся якоюсь проблематикою, ви якісь справи завершуєте, якісь - ставите на курс логічного завершення. І залишатися з цим - нецікаво. Я розумію, що повертається багато моїх колег, які можуть завершувати справи, які ми почали", - сказала Зеркаль.

У цьому зв'язку вона сказала, що меморандуми до Міжнародного суду ООН і Арбітражного трибуналу з морського права вже подані, вони розглядаються судами.

"Ми зараз фактично вже на середині процесу, і зараз очікуємо на рішення, яке має бути до кінця року. Перше рішення має бути по порушеннях морської конвенції у зв'язку із незаконними діями РФ у Чорному і Азовському морях та Керченській протоці. Ми очікуємо, що це буде вересень - максимально жовтень. Це залежить від арбітрів, - коли вони будуть готові із рішенням. Поки що остаточної комунікації не було. І до кінця грудня буде рішення по юрисдикції по порушеннях міжнародної конвенції із заборони фінансування тероризму та расової дискримінації", - заявила Зеркаль.

"Тобто, останні місяці цього року будуть визначальними з точки зору того, як ми пройшли першу стадію по юрисдикції. Після ухвали рішення по юрисдикції в судах буде певний період тиші коли суди розглядатимуть Меморандуми - наш і російський. І потім, думаю, не раніше, ніж через півтора року, буде призначено наступні слухання по суті", - заявила вона.

Разом з тим, Зеркаль висловила думку, що треба дати можливість попрацювати іншим.