Обмін полоненими між Україною і Росією може відбутися в найближчі дні / УНІАН

Російська і українська сторони сьогодні відновлять підготовку до обміну утримуваними особами, його планують провести до кінця тижня.

Про це російським «Известиям» розповів адвокат декількох росіян, які утримуються в Україні, Валентин Рибін.

Читайте також«Велика робота»: Москалькова про свій раптовий візит до Києва

Відео дня

«Я очікую обміну на цьому тижні. Точну дату поки сказати не можу. Справа в тому, що в Україні з 24 серпня вихідні. З вівторка відновиться активна робота і почнуться зрушення. Так чи інакше, незабаром все має відбутися», – зазначив він.

За його словами, зараз сторони також вирішують проблему зняття всіх обвинувачень з людей, заявлених на обмін. Мова йде не тільки про питання «політичної волі», але й про юридичні тонкощі.

Знайомі з ситуацією співрозмовники журналістів, пояснили, що інформаційна пауза в узгодженні списків на обмін пов'язана з «чутливістю теми». За їх словами, справа перебуває на фінальній стадії, однак оголошувати остаточну дату поки передчасно, щоб "не перешкодити вирішеннюпитання».

Водночас, остаточного рішення, скільки людей буде в списках з обох сторін, досі немає. Один зі співрозмовників журналістів заявив, що "Формула 33 на 33, яка сплила в ЗМІ — умовна, оскільки за деякими людьми досі немає ясності".

Адвокати головного редактора РІА «Новости Украина» Кирила Вишинського заявили «Известиям», що журналіст, як і раніше, не збирається брати участь в обміні, оскільки твердо має намір відстоювати свою невинуватість в українському суді.

Немає ясності і щодо обміну 22 українських моряків і двох співробітників СБУ, захоплених Росією в Керченській протоці. Їх адвокат Микола Полозов в бесіді з журналістами утримався від заяв, уточнивши, що «якісь процеси йдуть, але ми їх поки не коментуємо». За словами інших співрозмовників, остаточного рішення про їх участь в обміні ще не прийнято.

Раніше в Кремлі підтвердили контакти з Україною щодо обміну полоненими.

За інформацією джерел «РБК», Україна і Російська Федерація досягли попередньої домовленості про обмін утримуваними особами за формулою "33 33".