29 серпня 2019 року офіційно почала роботу Верховна Рада України ІХ скликання, обрана на позачергових виборах 21 липня 2019 року.

Робочий день у новообраних депутатів розпочався з самого ранку. Ще до урочистого засідання парламенту нардепи, головним чином від правлячої фракції "Слуга народу", поклали квіти до Стіни пам'яті полеглих за Україну біля Михайлівського собору з нагоди Дня пам'яті захисників України, який цього року відзначається вперше.

О 10:00 новоспечені народні обранці зібралися у сесійній залі парламенту для урочистого вступу на посади. Здається, в Раді вже давно не було так багато нардепів одночасно.

Відео дня
На перше засідання прийшли майже всі новообрані нардепи / Фото УНІАН

До парламенту прибув і президент України Володимир Зеленський, а також інші поважні гості. Серед них - колишні президенти України, державні чиновники, релігійні діячі, іноземні гості та інші.

Президент України Володимир Зеленський у Раді 29 серпня / Фото УНІАН
Колишні президенти України та інші поважні гості / Фото REUTERS

Відкривав Раду спікер попереднього скликання Андрій Парубій, а присягу від імені всіх депутатів за традицією зачитував найстаріший з нардепів - представник партії "Опозиційна платформа - За життя" Юлій Іоффе.

Вже колишній спікер Ради Андрій Парубій востаннє виступив перед нардепами / Фото УНІАН

На все це пішло близько 20 хвилин, після чого новообрані депутати розбіглися підписувати документи про вступ на посаду та отримувати депутатські "корочки". За ними, до речі, утворилися чималі черги.

Нардепи вишукувалися в черги за депутатськими посвідченнями / Фото УНІАН

"Свіженькі" депутати, після того як отримали свої посвідчення, одразу взялися фотографуватися та позувати з ними.

Селфі в Раді - то святе / Фото УНІАН
Куди ж без фото на новому робочому місці / Фото УНІАН
Нардепи дбайливо чіпляли один одному партійні значки / Фото УНІАН
Та й взагалі піклувалися один про одного / Фото УНІАН
Загалом настрій в Раді був святковий / Фото УНІАН

Після цього депутати від головуючої "Слуги народи" встигли зібратися на засідання фракції з президентом України Володимиром Зеленським, який вирішив дати їм останні настанови перед тяжкою роботою.

Юзік з 95-го кварталу в новому амплуа був дуже суворий / УНІАН

Повернулися до сесійної зали парламенту нардепи близько 13:00. Втім, і ця частина засідання пройшла доволі швидко. За цей час депутати встигли обрати тимчасову президію - аж 390 голосами з першої спроби.

Тимчасова президія Ради / Фото УНІАН

Члени тимчасової президії Ради оголосили про припинення повноважень парламенту восьмого скликання, а також назвали керівників депутатських фракції у новообраній ВР.

А ось опоблоківці щось не дуже раділи / Фото УНІАН

Після невеличкої технічної перерви, пов'язаної з переналаштуванням депутатських карток для голосування, народні обранці повернулися до роботи. 

Зокрема, депутати проголосували за нове керівництво парламенту. Спікером прогнозовано став лідер виборчого списку "Слуги народу" Дмитро Разумков

Руслан Стефанчук та Дмитро Разумков / Фото УНІАН

Компанію в президії парламенту йому складуть однопартієць Руслан Стефанчук у якості першого заступника голови Ради та представниця "Батьківщини" Олена Кондратюк у якості віце-спікера.

Загалом на посаду віце-спікера, окрім Кондратюк, предендували ще три кандидати - Мустафа Джемілєв від "Європейської солідарності", Ірина Констанкевич від позафракційних депутатів та Нестор Шуфрич від "Опозиційної платформи – За життя". Цікаво, що за кандидатуру останнього більшість народних депутатів демонстративно проголосували проти.

За кандидатуру Шуфрича на віце-спікера депутати демонстративно проголосували проти / УНІАН

Далі у Верховній Раді урочисто виступив президент Володимир Зеленський, який пообіцяв, що Рада цього скликання обов'язково увійде в історію.

Зеленський всіляко надихав нардепів на роботу / Фото УНІАН

Після надихаючого виступу голови держави, депутати взялися за формування уряду. Новим прем'єр-міністром України став 35-річний Олексій Гончарук, який на момент призначення на посаду голови уряду обіймав посаду заступника керівника Офісу президента України Зеленського.

Олексій Гончарок став новим прем'єр-міністром України / Фото УНІАН

Зазначимо, 29 серпня народні депутати вирішили працювати до пізньої ночі, зокрема, поки не призначать усіх членів нового уряду.