Руслан Рябошапка сподівається, що Рада ухвалить законопроект про реформування ГПУ найближчим часом / фото УНІАН

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка планує оновити та очистити прокуратуру до 2020 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, Кабінету міністрів і правоохоронних органів у Києві.

«Я хотів би наголосити на декількох напрямках, які повинні бути реалізовані найближчим часом. Це має бути системний підхід. Перший трек – це перезавантаження, оновлення та очищення Генеральної прокуратури як координуючої та центральної інституції у сфері системи кримінальної юстиції», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожРябошапка звільнив Матіоса з посади головного військового прокурора і виключив його з ГПУ

Рябошапка висловив сподівання, що президентський законопроект про реформування прокуратури найближчим часом буде прийнятий.

«Другий трек – це системне перезавантаження чи оновлення загалом усієї системи кримінальної юстиції, і мова йде не лише про кримінальне та кримінально-процесуальне право, а також і зміну роботи системи органів досудового розслідування, і тут Генеральна прокуратура як координуюча інституція буде відігравати лідируючу роль», - зауважив генпрокурор.

За словами Рябошапки, ГПУ відновить функцію координації діяльності органів кримінальної юстиції, для чого є всі передбачені законом механізми.

«Третій напрямок, він дуже важливий, – це правоохоронна система повинна допомагати бізнесу, який здійснюється законним шляхом, і повинна зробити все, щоб система органів досудового розслідування, система органів кримінальної юстиції не була джерелом незаконного збагачення керівників цієї системи», - сказав він.

«Я чув дуже погану характеристику, що, на жаль, система правоохоронних органів перетворилася в організоване злочинне угрупування. Я хотів би це змінити дуже швидко, рішуче, вогнем і мечем ці речі випалювати, щоб до Нового року прокуратура стала взірцем для всіх правоохоронних органів, а всі інші правоохоронні органи брали приклад з оновленої та очищеної прокуратури», - резюмував Рябошапка.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора і призначення на цю посаду Руслана Рябошапки.

Невдовзі Рябошапка назвав своїм завданням зробити прокуратуру органом, який координуватиме всі правоохоронні органи й ставитиме перед ними завдання у сфері боротьби зі злочинністю, контролюватиме виконання цих задач, причому жорстко.