Зеленський закликав депутатів скасувати недоторканність / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у разі ухвалення президентського закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, № 7203) у народних депутатів залишиться індемнітет: вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення, голосування чи публічні виступи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час засідання Верховної Ради України, на якому триває розгляд відповідних конституційних змін.

«Я хочу вкотре розвіяти усі міфи та політичні маніпуляції. У депутатів зберігається індемнітет: вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні чи публічні виступи. Йде мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності», - заявив він.

Відео дня

«Вибачте, але, якщо депутат збиває людину або кришує видобуток бурштину або вчиняє будь-який інший кримінальний злочин, він повинен нести відповідальність. Це законодавчий орган державної влади. Це парламент, а не «маліна», де можна 5 років ховатися під куполом», - наголосив він.

Читайте такожРада сьогодні має остаточно скасувати депутатську недоторканність – Разумков

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновків два законопроекти про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

20 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над президентським законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (№ 7203/П1). Відповідно до неї, ряд парламентських комітетів мали опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроекту.

Того ж дня депутати не підтримали проект постанови № 6773/П1, що стосувався подальшої роботи над законопроектом в частині скасування депутатської недоторканності № 6773, який ініціювали понад 150 депутатів.

Вночі 30 серпня цього року Верховна Рада попередньо схвалила проект закону № 7203. За постанову про попереднє схвалення цього законопроекту проголосували 363 народних депутата із 393 зареєстрованих у сесійній залі. Проти цього рішення не проголосував ніхто з депутатів, утримався один.