Завдяки Мінським угодам вдалося звільнити понад 70% окупованих територій Донбасу / фото УНІАН

Завдяки Мінським угодам вдалося звільнити понад 70% окупованих територій Донбасу та знайти більш як 3 тис. українців, які зникли або були захоплені в полон.

Як передає кореспондент УНІАН, про це екс-уповноважена президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, народний депутат Ірина Геращенко заявила під час круглого столу на тему: "Мінський пат. 5 років порятунку України та втрати Донбасу".

Читайте такожУ Берліні дипломати визначають майбутнє Мінського процесу - МЗС

Відео дня

Вона нагадала, що перша зустріч у Мінську відбулась 25 серпня 2014 року.

"Це були угоди дуже важкі, підписані у найдраматичніші моменти. Але ключова мета Мінських угод була досягнута - нам вдалося зупинити повномасштабний наступ на українську територію, розшматування країни та вбивства українців у масових масштабах. Власне, завдяки Мінським угодам нашій армії та країні вдалося отримати таку важливу паузу для того, щоб наростити м'язи армії та починати звільнювати території крок за кроком. Нам вдалося звільнити 70% захопленого Донбасу. На жаль, велика частина й досі залишається в окупації, і тут, звичайно, потрібно рухатися далі політико-дипломатичним шляхом, але через посилення української армії", - підкреслила вона.

На запитання, кого іноземні партнери вважають відповідальними за невиконання Мінських угод, Геращенко відповіла: "Того, хто і є відповідальним. Це Путін, це Кремль, це Російська Федерація, яка на сьогодні не виконала жодного пункту, починаючи від безпекового, тому що і російські частини, і війська, і найманці залишаються на окупованому Донбасі, тому що не звільнені заручники, тому що не закриті кордони... Це все чудово розуміють наші партнери, і очевидно, що у світу є бажання вирішити питання війни на Донбасі тільки за рахунок України".

Геращенко повідомила, що під час зустрічей у Мінську Росія намагається поводитися як модератор та не визнає себе учасником.

За її словами, Україні треба тиснути на світ і вимагати, щоб він дуже серйозно посилював тиск на РФ, щоб та, у свою чергу, виконувала угоди, адже, наприклад, ремонт мосту в Станиці Луганській - це ще не виконання Мінських угод, а лише частина гуманітарного договору.

“Ми завжди стояли на позиції, що є агресор, він має виконувати свою частину зобов’язань. Очевидно, що війна - це завжди важка історія, і тут потрібен діалог, потрібен компроміс, але цей компроміс не може бути за рахунок територіальної цілосності і суверенітету України. Сьогодні такі ризики є. Тому хотілося б побажати новий команді дотримуватися залізного правила - нічого про Україну без України", - підкреслила Геращенко.