Радбез ООН відмовився обговорювати закон про функціонування української мови / фото news.un.org/Э.Дебебе

Постійний представник Німеччини при Організації Об'єднаних Націй Крістоф Хойзген наголошує, що Російська Федерація продовжує порушувати Мінські угоди з найпершого дня їхнього підписання.

Про це німецький дипломат сказав після відмови Ради безпеки ООН сьогодні обговорювати питання закону про функціонування української мови як державної.

Зокрема, Хойзген прокоментував заперечення свого російського колеги Василя Небензі про те, що немає російсько-українського конфлікту, а є нібито "внутрішній український конфлікт".

Відео дня

У цьому зв'язку німецький дипломат нагадав, що у лютому 2015 року був підписаний Комплекс заходів з виконання Мінських угод.

"Я нагадаю, що коли це було підписано і був погоджений режим припинення вогню - російські сили порушили цю угоду у самий перший день у зв'язку з нападом на місто Дебальцеве і бойовими діями, які тривали, поки це місто не було захоплене", - наголосив Хойзген.

Читайте такожУкраїна поставила ультиматум Раді Європи: погрожує вийти з «Мінська», якщо знімуть санкції з РФ

"До цього часу російські війська або союзники російських військ не дотримуються режиму припинення вогню. До сьогодні не відбулося відведення важкого озброєння і ми знаємо, звідки це важке озброєння з'являється", - заявив Хойзген.

Він наголосив, що Росія повинна здійснити кроки, аби контрольовані нею сили на Донбасі виконували Мінські угоди, і зокрема встановили режим припинення вогню, відвели важке озброєння, та створили умови для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ виконувати її роботу.

Також він підтримав позицію президента України Володимира Зеленського щодо необхідності виконання Мінських угод, а також щодо досягнення істотного прогресу в рамках "нормандського формату".

"Але цього прогресу можливо лише добитися, якщо Росія і союзники Росії дійсно дотримуватимуться перемир'я і відведуть важке озброєння туди, куди необхідно, і дозволять СММ виконувати її роботу", - наголосив посол Німеччини.

Раніше УНІАН повідомляв, що Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй відмовилася обговорювати на вимогу Російської Федерації закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».