7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та Росією / фото УНІАН

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні бажає звільненим українським політв'язням швидкого відновлення після виснажливого ув'язнення в РФ.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Представництва Європейського Союзу в Україні.

"Відбувся обмін утримуваними особами між Україною та Росією. Це означає, що Олег Сенцов, Павло Гриб, Едем Бекіров, 24 захоплених українських моряки та інші особи, до звільнення яких Європейський Союз закликав багато разів, нарешті вільні та повернулися до своєї країни", - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожПредставник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вітає звільнення Сенцова та Сущенка

Могеріні зазначає, що їх звільнення є свідченням роботи та рішучості тих, хто невтомно працював для досягнення цього результату, включаючи громадянське суспільство, активістів і юристів.

"Ми сподіваємось, що звільнені особи зможуть якнайшвидше воз’єднатися зі своїми родинами та бажаємо їм швидкого відновлення після їх виснажливого ув'язнення. Європейський Союз очікує, що всі сторони використають цей імпульс", - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українські військовополонені моряки та 11 політв’язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.