Ілюстрація / REUTERS

НАТО привітало повернення в Україну політичних в'язнів з РФ, які прибули на батьківщину в рамках взаємного обміну полоненими між Києвом і Москвою.

Про це йдеться у заяві офіційного представника НАТО Оани Лунгеску, оприлюдненій на сайті північноатлантичного альянсу.

"Ми вітаємо той факт, що українські моряки, захоплені Росією в листопаді минулого року, нарешті повернулися додому, а також режисер Олег Сенцов. Це крок у правильному напрямку", - заявила прес-секретар альянсу.

Відео дня

Також вона наголосила, що НАТО продовжує закликати Росію виконати всі свої зобов'язання за мінськими угодами, включаючи звільнення всіх ув'язнених.

Читайте такожДезертири, шпигуни, бойовики та терористка: Матіос розповів про 13 осіб, переданих Росії в рамках обміну

Крім того, Лунгеску акцентувала увагу на важливості встановлення істини і відповідальності за аварії рейсу MH17 у відповідності з резолюцією 2166 Ради Безпеки ООН. 

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українські військовополонені моряки та 11 політв’язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.