Прийняти таке рішення, зазначає Оксана Захтей, було для політв’язня непросто / фото: krymsos.com

Засуджений в анексованому Криму до 6,5 років колонії суворого режиму в справі «українських диверсантів» Андрей Захтей написав прохання про помилування на ім'я президента Росії Володимира Путіна.

Про це Крим.Реалії повідомила дружина Захтея Оксана.

Читайте також"Відвезли на конспіративну квартиру": звільнений Бекіров розповів, як його везли на обмін

Відео дня

За її словами, на такий крок Захтей пішов, дізнавшись, що його не внесли до списків на обмін утримуваними особами між Україною та Росією, який відбувся 7 вересня.

«Про рішення Андрія написати листа з проханням про помилування я дізналася від адвоката. Листа вже надіслано. Це не просте рішення, Андрій його прийняв після того, як дізнався, що його немає в списках на обмін», - розповіла Оксана Захтей.

Вона наголосила, що і Андрій Захтей, і вона сама щасливі, що до України повернулися 35 в'язнів Кремля.

«Я хочу сказати, що ми щиро раді за всіх, хто опинився на волі, особливо за їхні сім'ї. Власне, такими ж мотивами було продиктоване рішення Андрія. Він використовує будь-який шанс, щоб швидше опинитися вдома з рідними», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові. Зокрема, в підготовці терактів російські спецслужби звинуватили Євгена Панова і Андрія Захтея. 

Захтей підписав досудову угоду зі слідством, в лютому 2018 року його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу в 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн). Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок Панову.

7 вересня відбувся обмін утримуваними Україною і Росією громадянами у форматі "35 українців на 35 росіян". Серед інших, до України повернувся Євген Панов.