Попереднє слідство в РФ стосовно українських моряків триває / УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала умови, на яких відбулося звільнення українських бранців.

Про це Денісова заявила в ефірі програми "Сніданок з 1+1", відповідаючи на запитання про юридичний статус в Україні 11-х колишніх політв'язнів і 24 моряків та що було предметом домовленостей з РФ.

"Вони вільні громадяни на території України. У нас є три таких позиції: десять політв’язнів - було клопотання про помилування, і вони були помилуванні президентом РФ, один - це пан Бекіров - він був звільнений під особисте зобов'язання, і 24 моряка були звільнені під особисте зобов'язання моє, як людини, яка заслуговує на довіру, - згідно статті 103 КПК РФ", - сказала Денісова.

Читайте такожПереговори про наступний обмін уже ведуться, але їм потрібна «тиша» - Денісова

Говорячи про попереднє слідство в РФ стосовно українських моряків, Денісова повідомила, що воно триває, і що зараз адвокати ознайомлюються з матеріалами справи.

"Тому що згідно рішення Міжнародного морського трибуналу,... стаття 119 передбачає, що трибунал не вважає за необхідне вимагати від Росії призупинити кримінальне переслідування щодо 24 затриманих українських військових моряків", - пояснила вона.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 військовополонених моряка та 11 політв’язнів Кремля: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов та Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.

В СБУ наголошували, цих осіб передали Росії з чітким дотриманням законодавства та процесуальних норм.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.