Ілюстрація / REUTERS

Росія торгується за звільнення кримських політв'язнів, щоб Україна визнала їх російське громадянство, видане окупаційною адміністрацією Криму.

Таку думку висловила журналістка Лариса Волошина, коментуючи обмін полоненими, передає «Обозреватель». Вона нагадала про т.зв. "кримський список" політв'язнів, де містяться 84 прізвища, складається переважно з кримських татар.

Читайте такожТейлор пояснив, коли США і Британія долучаться до переговорів "нормандської четвірки"

Відео дня

"Коли Путін відпускав людей, у нього є своя гра. Це безумовно... Чому Росія відпустила одного Едема Бекірова? Тому що Бекірова вона вважає мешканцем Херсонської області, який в'їхав на територію Криму до родичів. А тих, хто саме в Криму, вона вважає своїми громадянами, і вони можуть їх судити", – заявила журналістка.

Волошина нагадала, що російський омбудсмен Тетяна Москалькова одразу після звільнення полонених закликала укласти угоду про уникнення двостороннього кримінального переслідування між Україною і Росією. Наступним кроком, за її словами, може бути міждержавний договір про кримінальну відповідальність громадян України і Росії.

"Вони нав'язують нам подвійне громадянство. Причому подвійне українсько-російське громадянство – це не таке велике зло, як визнати російським громадянством ті аусвайси, які видавали в окупованому Криму. Ми говоримо – це не російський паспорт, це окупована територія, які ж вони російські громадяни?" – підкреслила журналістка.

"Але Росія буде тиснути на це, буде говорити, що ті кримчани, які сидять у Криму і в РФ – це російські громадяни. Давайте, мовляв, домовимося – нехай ці люди самі обирають, вони громадяни і Росії, і України, за якими законами їх судити. Нас будуть на це вести, вкрай важливо не допускати таких переговорів", – зазначила Волошина.