Історик оцінив перемовини щодо встановлення миру на Донбасі / фото facebook.com/pg/mva.gov.ua

Можливий мир на Донбасі не задовольнить, швидше за все, нікого, проте все одно буде кращим, ніж триваюча війна.

Про це "Апострофу" розповів історик і філософ Михайло Мінаков.

Читайте також"Формула Зеленського": у "Слузі народу" назвали умови проведення виборів в ОРДЛО

Відео дня

За його словами, так звана "формула Штайнмаєра" щодо врегулювання конфлікту на Донбасі є одночасно раціональною та ганебною.

"Взагалі всі питання суверенітету мають однаково і емоційну, і раціональну складову. Якщо ми хочемо повернути Донбас, то, напевне, поки що це один з більш-менш зрозумілих планів. Хоча деякі кроки виглядають майже утопічно. Сам Штайнмаєр вже не є частиною переговорного процесу, Порошенко відійшов, поволі і Меркель відходить. Тобто нові лідери ймовірно вийдуть на якусь іншу формулу та інший план. Але треба розуміти, що ця війна є принизливою, ганебною, і мир після цієї війни, скоріш за все, буде ганебним" , - вважає Мінаков.

Філософ зазначає, що тривалий, стійкий і "чесний" мир може виникнути тільки на основі поваги до прав людини і в демократичному процесі.

"Уявіть, з того боку ми маємо авторитарну Росію, з іншого – Україну, яка коливається між автократичними і демократичними тенденціями, і "отаманщина" – на непідконтрольних територіях. Як встановити сталий демократичний мир між такими гравцями? Фактично майже неможливо. Отже, ми наперед заряджені на негідний мир. Раціонально треба готуватись до такого миру, яким всі будуть незадоволені. Але він все одно кращий, ніж ганебна війна", - резюмує Мінаков.