Франк-Вальтер Штайнмаєр / REUTERS

Президент Федеративної республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр відзначив важливість ініціатив президента України Володимира Зеленського стосовно припинення війни на Донбасі.

Читайте такожУкраїна в ТКГ: "Формула Штайнмаєра" можлива після припинення вогню, виводу окупантів і за умови контролю над кордоном

Про це посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомив у мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Поки всі говорять про «формулу Штайнмайєра», особисто поспілкувався з Федеральним президентом Німеччини. Глава німецької держави передав найкращі вітання президенту Володимиру Зеленському, відзначивши важливість його мирних ініціатив для припинення війни на сході України", - заявив Мельник.

Як повідомляв УНІАН, "формулу Штайнмаєра" в 2016 році попередньо погодили лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Разом з тим міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що 2 вересня цього року в Берліні радники з питань зовнішньої політики лідерів країн "нормандського формату" взяли за основу раніше узгоджену формулу. За його словами, "формула Штайнмаєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядок проведення місцевих виборів на Донбасі. За словами міністра, 31 грудня спливає термін дії закону, і подальше його продовження потребує внесення змін, які необхідно узгоджувати, в тому числі з контрольованими Росією бойовиками.

Представник України в Тристоронній контактній групі, екс-президент Леонід Кучма наголошував, що узгоджене рішення про "формулу Штайнмаєра" мають ухвалити лідери країн "нормандського формату".

18 вересня за підсумками зустрічі в Мінську представник Росії у ТКГ Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах відмовилася підписати "формулу Штайнмаєра".

Своєю чергою прес-секретар Кучми Дарка Оліфер повідомила, що реалізація "формули Штайнмаєра" можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи ЦВК та повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі. Водночас українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмаєра" про місцеві вибори.

Сьогодні, 19 вересня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Україна має прийняти "формулу Штайнмаєра" без висунення умов.