Україна відмовилась від участі в осінній сесії ПАРЄ / фото ©Council of Europe

Напередодні в Страсбурзі відкрилась осіння сесія ПАРЄ (Парламентській асамблеї Ради Європи), в якій Україна не братиме участь. Таке рішення було ухвалене через повернення делегації РФ без виконання вимоги резолюцій ПАРЄ.

Як передає видання "Сьогодні", на думку політолога Олександра Палія, подібний бойкот сприймається як "моральний докір капітулянтам", і Україна від такого рішення нічого не втрачає, оскільки ПАРЄ як майданчик – не особливо цінний для України.

Читайте такожЛідери ПАРЄ невдовзі приїдуть до Києва проводити консультації з Україною – депутат

Відео дня

"Сама по собі організація ПАРЄ створена з метою захисту прав людини і поширення демократичних цінностей. Якщо ця організація сама не може дотримуватися своїх цінностей, то ціна її невисока. Крім того, за всі санкції відповідає Європейський Союз", – сказав Палій.

Як повідомляв УНІАН, делегація України офіційно відмовилася від участі в осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбувається з 30 вересня по 4 жовтня 2019 року.

Українська делегація пропонує головуючій зараз у Комітеті міністрів РЄ Франції ініціювати консультації за участю президента Еммануеля Макрона для широкого обговорення шляхів відновлення довіри до Ради Європи в зв'язку з тим, що делегацію РФ було повернуто до сесійної зали Асамблеї без виконання будь-яких умов.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала діючий механізм запровадження санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадженя будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково покинули літню сесію.