Верещук запевнила, що президент працює, щоб така зустріч відбулася якнайшвидше / фото: eurointegration.com.ua

Представник уряду у Верховній Раді, народний депутат від «Слуги народу» Ірина Верещук прогнозує проведення зустрічі лідерів країн «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція та Росія) протягом жовтня, листопада чи грудня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила журналістам у кулуарах парламенту.

Читайте такожУ "Слузі народу" запевнили, що вибори в ОРДЛО не відбудуться "під дулами автоматів"

Відео дня

«Немає жодних формул, які б не відповідали національним інтересам України. На сьогодні є лише підписаний лист, де ми пишемо, що українська сторона прийняла до уваги лист пана Сайдіка (спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік – УНІАН), він до нас звернувся з листом, в якому пояснив можливе проведення виборів (в ОРДЛО – УНІАН) за певних умов. В цьому листі йдеться лише про той абзац, який так і називають -«формулою Штайнмаєра», - заявила Верещук.

«Ви чули президента Зеленського, який говорив, що якомога швидше (має відбутись зустріч лідерів країн «нормандського формату» - УНІАН). Він працює над тим, щоб зробити якомога швидше можливою таку зустріч. Я гадаю, за моїми прогнозами, вона повинна відбутися… в жовтні, листопаді, грудні», - додала депутат.

Загалом Верещук зауважила, що ніякої «формули Штайнмаєра» немає. Її немає по суті. Це усна домовленість, усний алгоритм, який передбачав певну модель проведення виборів (в ОРДЛО – УНІАН)».

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на листа спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський додав, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».