Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що Хантер Байден – син колишнього віце-президента США Джо Байдена - міг отримувати до 100 тисяч доларів в місяць від компанії екс-міністра екології України, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited.

Про це Трамп написав у своєму Twitter.

За словами президента США, Хантер Байден отримував від Burisma щомісяця 100 тис. доларів, при тому, що не мав досвіду роботи в енергетиці.

Відео дня

"Він (Хантер - УНІАН) також отримав 1,5 мільярда доларів від Китаю, незважаючи на відсутність досвіду і без видимих причин".

"Як заявили юристи та інші, як президент, я зобов'язаний вивчити цю можливу або ймовірну корупцію", - заявив Трамп.

Він також додав, що "фейкові новини" повинні припинити виправдовуватися за те, що є абсолютно недозволеним".

"Джо (Байден - УНІАН) заявляв, що він ніколи не мав справ з українською компанією, а потім стало відомо, що він грав у гольф з босом компанії і Хантером", - додав Трамп.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

Читайте такожРябошапка: ГПУ проводить аудит справи компанії, пов'язаної з сином Байдена

Нещодавно в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що президент Дональд Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена. Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі того ж дня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США щодо телефонної розмови Трампа і Зеленського.

27 вересня Національне антикорупційне бюро України розслідує період діяльності Burisma Holdings Limited у зв'язку з можливими зловживаннями посадовцями Міністерства екології до входження Хантера Байдена в наглядову раду компанії.

Заступник генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що станом на зараз ні колишній віце-президент США Байден, ні його син Хантер не допитувались у справі щодо можливих зловживань посадовцями Міністерства екології.