Генеральний прокурор Руслан Рябошапка / фото УНІАН

Справа про розкрадання коштів у оборонній галузі, у чому підозрюють колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, "має певні зв'язки" із екс-нардепом Сергієм Пашинським.

Про це заявив генеральний прокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю ICTV.

За його словами, новин у справі Гладковського довго не було, оскільки слідчі збирали достатню кількість доказів для пред'явлення підозри.

Відео дня

"Перед виборами було багато медійного розголосу і ця справа наче розслідувалась, але не дуже активно. Зараз, коли зібрано достатньо доказів і є обґрунтовані підстави для звинувачень, тоді й почали діяти", - каже Рябошапка.

Він також зазначив, що у підозрі Гладковському мова йде про зловживання посадовими повноваженнями під час організації державних закупівель, а другий епізод пов’язаний з декларуванням завідомо неправдивої інформації в декількох деклараціях. Рябошапка додав, що мова йде про приблизно 140 млн грн, а у справі неправдивого декларування сума сягає десятків тисяч доларів.

Читайте такожРябошапка пояснив, чому Порошенку не оголошено жодної підозри

Генпрокурор також пояснив щодо розслідування можливого впливу Пашинського на "Укроборонпром".

"Питання в тому, наскільки готові матеріали справи для того, щоб рухатись. Матеріали щодо Пашинського були зібрані і було достатньо доказів для того, щоб пред’являти підозру. Що стосується багатьох інших прав, пов’язаних із економікою і зловживанням посадою, ми на цьому тижні зареєстрували три таких провадження, які можуть бути пов’язані з цією справою. Більше того, навіть підозра, яка пов’язана із Гладковським, вона теж має певні зв’язки з цим фігурантом. Це теж було частиною сюжету, пов’язаного з тим, що інкримінується Гладковському", - сказав Рябошапка.

Як повідомляв УНАІН, 17 жовтня Гладковського затримали співробітники НАБУ біля ресторану поблизу Бориспільської траси після того, як він намагався залишити територію Україну через аеропорт "Бориспіль", але його не пропустили прикордонники.

18 жовтня у САП заявили, що екс-посадовцю повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) та ст.366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

Прокурори САП просили ВАКС взяти Гладковського під варту з альтернативою внесення застави у 100 млн грн, однак суд постановив обрати екс-посадовцю запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у 10,6 млн грн.

Читайте такожРябошапка не виключає відкриття нових справ щодо Пашинського (відео)

Раніше, 7 жовтня, Печерський райсуд Києва постановив взяти Пашинського під варту до 4 грудня. 18 жовтня колегія суддів Київського апеляційного суду залишила у силі ухвалу Печерського райсуду Києва про обрання Пашинському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Пашинського підозрюють у заподіянні громадянину В’ячеславу Хімікусу тяжкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу). Йому загрожує покарання від 5 до 8 років позбавлення волі.

Конфлікт між Пашинським і жителем Васильківщини Хімікусом, в результаті якого Пашинський застосував вогнепальну зброю і поранив беззбройного Хімікуса в ногу, виник 31 грудня 2016 року.

Після того справу щодо цього конфлікту декілька разів то закривали, то знову поновлювали, останнього разу - у вересні. Також проти Хімікуса відкривали провадження за підозрою у спробі нападу на народного депутата.