Ілюстрація / REUTERS

У жовтні 16 народних депутатів були відсутніми під час більш як 30% голосувань у Верховній Раді.

Про це йдеться у повідомленні руху "ЧЕСНО" з посиланням на дані офіційного сайту Верховної Ради. Найчастіше під час голосувань на засіданнях відсутні депутати від "Опозиційної платформи - За життя".

У жовтні Верховна Рада працювала у сесійному залі 10 днів, провела 17 засідань, на яких відбулося 476 голосувань.

Відео дня

Читайте такожНазвано нардепів-лідерів з відвідин засідань Ради в жовтні

"ЧЕСНО" повідомляє, що без поважних причин (відрядження, відпустка, лікарняний тощо) найбільшу кількість голосувань пропустив Віталій Данілов із фракції "Батьківщина" - його не було під час 97% голосувань. Завершує список прогульників позафракційний мажоритарник Олесь Довгий, який пропустив майже 32% голосувань.

Народний депутат від "ОПЗЖ" Микола Скорик голосував "за" в другому читанні за законопроект про скасування відшкодувань для прогульників, але при цьому потрапив у прогульники через відсутність під час 49% голосувань. Разом з тим, за даними письмової реєстрації, він був зареєстрований на всіх пленарних засіданнях.

"Письмово на всіх 17 засіданнях також була зареєстрована голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, але її не було під час 48% голосувань (картка відсутня)", - заявляє "ЧЕСНО".

Також у списку тих, хто пропустив понад 30% голосувань, - Сергій Тарута ("Батьківщина"), Вадим Рабінович, Дмитро Ісаєнко, Вадим Столар, Олександр Пузанов, Сергій Льовочкін (усі із фракції "ОПЗЖ"), Андрій Деркач, Євген Яковенко, Микола Бабенко (усі позафракційні), Андрій Одарченко, Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу"), Костянтин Бондарєв ("Батьківщина").

У "ЧЕСНО" наголошують, що до списку прогульників не потрапила Ірина Луценко (фракція "Європейська солідарність"), яка є єдиним народним депутатом, що пропустила 100% голосувань. "За даними письмової реєстрації, з 18.09.2019 до 18.10.2019 вона хворіла. З 29.10.2019 значиться як незареєстрована (відсутні поважні причини)", - сказано в повідомленні (УНІАН: сьогодні Луценко заявила, що складає депутатські повноваження через стан здоров’я".

До списку прогульників рух "ЧЕСНО" також не включив народних депутатів від "Голосу" Олександру Устінову та Рустема Умєрова, які пропустили, за даними сайту ВР, 36% і 33% голосувань відповідно. Вони значаться відсутніми без поважних причин. У коментарі руху "ЧЕСНО" Устінова пояснила, що така ситуація склалася через неочікувані зміни в розкладі сесій. 20 вересня Верховна Рада проголосувала за постанову про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії та перенесла пленарний тиждень на 2-4 жовтня (мав би бути тиждень роботи з виборцями). Також депутат надала листа до голови парламенту Дмитра Разумкова від голови фракції Сергія Рахманіна, де той вказує, що депутати від "Голосу" Умєров та Устінова були запрошені на конференцію Ukrainian Emerging Leaders Programs з 30 вересня до 4 жовтня у Стенфорді в США, йдеться в повідомленні .

На відміну від Верховної Ради 8-го скликання, списочники і мажоритарники беруть майже однаково участь у голосуваннях - на рівні 66%. Причина - у дисципліні мажоритарників "Слуги народу", вважають у русі "ЧЕСНО".

Близько 3% складає різниця у відсутності та неголосуваннях: списочники у жовтні відсутні частіше, а мажоритарники частіше не голосують.

Як повідомляв УНІАН, 1 листопада набрали чинності зміни до законодавства від 16 жовтня, за якими народні депутати не мають отримувати кошти на виконання депутатських повноважень (так звана "друга депутатська зарплата"), якщо без поважних причин не беруть участі у понад 30% голосувань упродовж календарного місяця.