У Раді заявили, що референдум не може бути єдиною формою народовладдя / фото УНІАН

Для України підходить п’ять основних напрямків народовладдя.

Про це в прямому ефірі телеканалу ICTV заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, передає "Факти". Він розповів про основні напрямки народовладдя в Україні.

Читайте такожСтефанчук: робота щодо змін до Конституції із децентралізації завершується

Відео дня

«Ми пішли від напрямку того, що референдум є єдиною формою народовладдя, що є абсолютно невірним. Ми проаналізували все, що є у світі, зібрали великий пакет матеріалів, які напрямки народовладдя існують у світі. Ми подивилися, що для України підходить п’ять основних напрямків. Разом зі всеукраїнським референдумом ми побачили, що потрібно віддати також увагу місцевим референдумам. Ми ставимо питання так званих народних ініціатив – як на законодавчому рівні, так і електронні петиції. Четвертим напрямком є так зване відкликання, це повинно стосуватися, як посадових осіб, так і рішень. Про народне вето, законодавче вето. Що коли, чи Верховна Рада, чи  місцева рада ухвалює рішення, яке не задовольняє народ України, то він має право, як і президент, накласти на нього вето», – пояснив Стефанчук.

Він додав, що референдум не може стосуватися тем бюджету, питань податків і питань амністії.

«Питання територіальної цілісності, суверенітету не повинні бути предметами всеукраїнського референдуму. Але ми зараз проходимо близько 11 винятків, що не може бути предметом референдуму», – каже Стефанчук.