@poroshenko

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав під час виступу на відкритті інсталяції “Україна... Війна...” в рамках акції “Мак пам'яті” в Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни, де перебував спільно з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.

“Ми дуже чекаємо й окремо переговорили про це з паном генеральним секретарем, що зусилля миротворців також будуть значною мірою сприяти деескалації конфлікту і встановленню миру”, - сказав Порошенко.

Він зазначив, що Україна як член ООН зробила величезний внесок у встановлення миру і миротворчі операції по всьому світу.

“Український жовто-блакитний прапор завжди був прапором миру і ніколи не був прапором агресора”, - підкреслив Порошенко.

За словами глави держави, в Україні цінують, що генсек ООН здійснив візит в Україну 8 травня.

Читайте такожМиротворці не є альтернативою місії ОБСЄ на Донбасі – Порошенко

“Ми дуже цінуємо, що 8 травня, в День пам'яті і примирення, генеральний секретар ООН сьогодні з нами, щоб продемонструвати рішучу підтримку Україні і рішучу солідарність”, - сказав Порошенко.

Він також подякував Пан Гі Муну за активну участь у підтримці зусиль України із встановлення миру.

“Всі пам'ятають рішення Генеральної асамблеї ООН, яке було ухвалено 27 березня 2014 року, і ми дякуємо кожній з цих ста країн, які проголосували за це рішення і рішуче засудили анексію Криму Російською Федерацією”, - додав Порошенко.

Він також подякував альпіністам, зокрема руферу Мустангу за те, що вони прикрасили монумент «Батьківщини-матері» у Києві вінком з червоних маків.

“Користуючись нагодою, хочу подякувати і Мустангу, з яким ми привіталися, і всій команді, яка зробила величезний і приємний сюрприз киянам і гостям міста, які сьогодні будуть тут”, - сказав Порошенко.

Довідка УНІАН. 18 лютого РНБО України ухвалила рішення звернутися до ООН і ЄС з проханням про розгортання в Україні операцій з підтримання миру. На думку членів РНБО, миротворча місія ООН повинна бути розміщена уздовж лінії розмежування на Донбасі і неконтрольованих ділянок державного кордону з РФ.

На думку Порошенка, найкращим форматом для України буде базування поліцейської місії Євросоюзу, яка працюватиме на підставі рішення Ради безпеки ООН.

Читайте такожУ Кремлі спростували згоду Путіна на введення миротворців на Донбас

Згодом Київ передав Брюсселю звернення до Ради Європейського Союзу з проханням розглянути можливість розгортання міжнародної місії з підтримки миру і стабільності на Донбасі.

21 квітня генсек ООН під час телефонної розмови з президентом України Порошенко підкреслив, що розміщення миротворчої місії з мандатом організації на Донбасі залежить від рішення Ради безпеки ООН.