Фото: REUTERS

Повернуті Росією кораблі відремонтують протягом трьох місяців.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час робочої поїздки до Миколаївської області, повідомляє прес-служба глави держави.

Читайте такожРосія повернула Україні захоплені військові кораблі без жодних умов – Зеленський

Відео дня

Зеленський відвідав базу Військово-морських сил України у м. Очакові. Глава держави оглянув кораблі ВМС «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», які Російська Федерація повернула після захоплення у листопаді 2018 року неподалік Керченської протоки.

«Я дуже радий, що наші військові катери на місці. Як і обіцяли, ми повернули і наших моряків, і катери», – сказав президент.

Зеленський повідомив, що на кораблях частково немає обладнання та озброєння.

«Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, бракує частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі», – наголосив він.

Також глава держави уточнив, що протягом трьох місяців катери будуть відремонтовані.

Крім того, Зеленський поспілкувався з членами екіпажів суден. Президент подякував морякам за готовність продовжувати службу.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі, 20 листопада вони вже прибули в Україну, в порт Очакова.

Командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни на згаданих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.