Стало відомо, як українці оцінюють перспективи роботи Ради / Ілюстрація REUTERS

Майже половина опитаних громадян України - 43,5% вважає, що Верховна Рада допрацює свій п'ятирічний термін до кінця, а третина - що будуть дострокові вибори.

Читайте такожУ "Слузі народу" спрогнозували терміни ухвалення закону про ринок землі

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Результати представили на прес-конференції.

Відео дня

Зокрема, соціологи запитали в українців, чи новообрана Верховна Рада допрацює увесь належний термін (до листопада 2024 року) чи відбудуться дострокові вибори.

Так, 43,5% вважають, що ВР допрацює свій термін до кінця, 32,9% вважають, що відбудуться дострокові вибори, а ще 23,6% не змогли відповісти.

При цьому, на питання, чи задоволені тим, як зараз працює парламент, лише 6,4% опитаних сказали, що повністю задоволені. 27,5% - переважно задоволені, 25,8% - переважно не задоволені, 21,3% - зовсім не задоволені. Ще 19,1% не змогли відповісти.

Також у респондентів запитали, як вони ставляться до формування однопартійної більшості у ВР.

Так, 22,3% цілком підтримують, оскільки на їх думку це забезпечить швидке та ефективне ухвалення законів, а 17,4% - цілком підтримують, бо така більшість зможе реалізувати свої виборчі обіцянки.

Разом з тим, 22% не підтримують, оскільки однопартійна більшість може приймати будь-які рішення, в тому числі і не законні, 18,2% - не підтримують, бо однопартійна більшість може призвести до нехтування демократичними процедурами. Ще 20% - не змогли відповісти.

Опитування проводилося з 4 по 19 листопада 2019 року у 110 населених пунктах всіх областей України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.