Володимир Зеленський і Дональд Трамп / REUTERS

Призупинення надання американської безпекової допомоги Україні на 250 млн доларів відбулося ввечері 25 липня цього року. Саме того дня відбулася телефонна розмова між президентами США Дональдом Трампом та України Володимиром Зеленським.

Про це йдеться в документах, які є в розпорядженні фінансового комітету Палати представників Конгресу США, передає CNN. У Сполучених Штатах нині розглядають питання імпічменту президента Трампа.

Копія листа про призупинення допомоги - і з боку Пентагона, і з боку Держдепартаменту - підписана службовцем Офісу управління та бюджету Білого дому Майком Даффі. Про саме призупинення було відомо ще 18 липня, ще за тиждень до телефонної розмови двох президентів. А рішення про призупинення ухвалив Трамп. Оригінал листа ніби підписував інший чиновник цього Офісу – Марк Сенді, він свідчив за зачиненими дверима в Конгресі у справі щодо можливого імпічменту. А ось Даффі свідчити не захотів.

Відео дня

У Конгресі отримали лише частину документів у справі призупинення безпекової допомоги Україні. Тому повну картину, чому рішення про призупинення датоване саме 25 липня в день телефонного дзвінка, поки що скласти не можуть.

Читайте такожWashington Post: Білий дім виправдав блокування допомоги для України «заднім числом»

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що президент Дональд Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.