Ілюстрація / REUTERS

Питання України стане важливим пунктом порядку денного головування Хорватії у Раді Європейського Союзу у першому півріччі 2020 року.

Як повідомляється на Урядовому порталі, під час робочого візиту до Хорватської Республіки віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба зустрівся з прем'єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, міністром закордонних та європейських справ Хорватії Горданом Грличем-Радманом і головою парламентського комітету Хорватського Сабору з європейських справ Домагоєм Іваном Мілошевичем.

Читайте такожХорватія готова ділитися з Україною досвідом реінтеграції деокупованих територій – МЗС

Відео дня

Зазначається, у першому півріччі 2020 року Хорватія вперше в своїй історії очолюватиме Раду ЄС.

Кулеба висловив вдячність Хорватії за послідовну підтримку євроінтеграційних прагнень України та передав прем'єру Хорватії запрошення президента Володимира Зеленського відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час у період головування Хорватії в Раді ЄС у першій половині 2020 року. Своєю чергою Пленкович прийняв запрошення.

Глава уряду Хорватії також підтвердив незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету, євроінтеграційних прагнень України та комплексу внутрішніх реформ, що відбуваються в нашій державі.

В ході візиту до Хорватії Кулеба звернув особливу увагу на пріоритети євроінтеграції України та обговорив можливості їх підтримки під час хорватського головування в Раді ЄС. Серед іншого, віце-прем'єр згадав інтеграція України в енергетичний та цифровий ринки ЄС, посилення митної співпраці, оновлений порядок денний співпраці з ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки, укладання Угоди ACAA (Угода про відповідність та прийнятність промислової продукції, т. зв. «промисловий безвіз»).

"Сьогодні ми досягли згоди про те, що Україна буде важливим пунктом порядку денного хорватського головування в Раді ЄС. Уряд разом з парламентом працюватимуть, щоб європейська інтеграція України і надалі послідовно набирала обертів, зокрема, під час головування Хорватії в Раді ЄС", - зазначив Кулеба.

За його словами, українська влада прагне прискорити інтеграцію з ЄС у тих сферах, де її відчують громадяни та бізнес.

«Ми хочемо якнайшвидше отримати «промисловий безвіз» для українських товарів, спрощення митних процедур та умов ведення бізнесу, наблизити наші ринки та основні сфери життя до європейських норм та правил», - додав він.

Віце-прем'єр також зауважив, що Україні дуже цікавий досвід євроінтеграції Хорватії.

«Ми будемо вдячні за обмін досвідом, зокрема, щодо реформування, адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, проведення переговорів з ЄС, доступу до фондів ЄС, організації євроінтеграції всередині країни», - сказав він.

Кулеба також закликав прем'єра та главу МЗС Хорватії підтримати прагнення України долучитися до “Ініціативи трьох морів”, що становить обопільний інтерес для України та країн Євросоюзу.

Крім того, віце-прем'єр подякував хорватській стороні за гуманітарну допомогу Україні, оздоровлення на Адріатичному узбережжі дітей учасників війни, поранених українських військових, переселенців зі сходу України, дітей з малозабезпечених сімей. До кінця поточного року хорватська сторона профінансує лікування ще однієї групи українських військовослужбовців.

Сторони погодились, що українсько-хорватську співпрацю значно посилить призначення надзвичайного і повноважного посла України в Хорватії, яке має відбутися найближчим часом. Вони також відзначили важливу роль Спільної міжурядової українсько-хорватської комісії з торговельно-економічного співробітництва. Віце-прем’єр-міністр звернувся з проханням якнайшвидше призначити хорватського співголову комісії, аби чергове засідання відбулося вже на початку наступного року.