Суд постановив звільнити фігурантів справи від кримінальної відповідальності \ Фото УНІАН

Печерський районний суд Києва закрив справу проти народних депутатів VII скликання Верховної Ради щодо ухвалення «диктаторських законів».

Читайте такожАнтикорупційний суд відмовився розглядати "диктаторські" закони

Як йдеться у рішення суду від 8 грудня, суддя Віта Бортницька ухвалила клопотання захисників екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, колишніх народних депутатів Сергія Гордієнка (КПУ) та Олександра Стояна (Партія регіонів) задовольнити.

Відео дня

Зокрема, своїм рішенням суддя постановила звільнити вищезгаданих осіб від кримінальної відповідальності, а справу закрити.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня 2014 року Верховна Рада VII скликання ухвалила так звані «диктаторські закони», спрямовані на перешкоджання проведенню мирних акцій протесту, за які насправді проголосувала менша кількість депутатів, ніж необхідно для прийняття законів.

Генпрокуратура відкрила провадження за ст. 364 ("зловживання владою або службовим становищем") та ст. 366 ("службове підроблення") Кримінального кодексу .

У 2015 році у справі було повідомлено про підозри колишнім президенту Віктору Януковичу, першому заступнику голови Верховної Ради Ігорю Калєтніку, голові фракції Партії регіонів Єфремову, голові Лічильної комісії Володимиру Олійнику та 11 народним депутатам VII cкликання.

Стосовно Єфремова, Гордієнка та Стояна обвинувальний акт направлено до суду. 8 підозрюваних переховуються від слідства та оголошені в розшук.

У серпні 2019 р. заступник генпрокурора Юрія Луценка Сергій Кізь закрив кримінальне провадження проти Калєтніка.

Єфремов також є обвинуваченим у провадженні про державну зраду та інших злочинах проти держави. Цю справу розглядав Старобільський райсуд. 8 липня цього року Верховний суд за клопотанням адвокатів Єфремова ухвалив рішення, згідно з яким надалі його судитимуть у Києві. 18 вересня Старобільський райсуд скасував рішення про утримання Єфремова під цілодобовим домашнім арештом.