Обмін полоненими / REUTERS

Звільнений з полону в рамках обміну 29 грудня українець Василь Савін розповів про приховані тюрми бойовиків «ДНР», що функціонують паралельно з «офіційними».

Читайте такожЗвільнений з полону українець Савін назвав імена полонених, які залишились у в’язницях бойовиків

«Там Середньовіччя, де катують, вибивають показання. Коли Путін бреше, що там немає їхніх тюрем, хочеться плюнути в екран», — цитує його слова «Громадське радіо».

Відео дня

Він також назвав інший інструмент впливу Росії – інформаційну блокаду.

«Ми стараємося слухати українські медіа. І ловимо кожне ім’я. Кожен день нагадуйте, що наші залишаються там. За це б’ють, забирають дроти, але ми вас чуємо», — сказав Савін.

Він зазначає, що у список на обмін Україна включила його у травні 2015 року.

«Коли Захарченко (екслідер бойовиків «ДНР» — ред.), знаючи мене особисто, дізнався, що готується повстання, що у нього під носом створюється проукраїнський батальйон «Макіївка», він дуже розлютився. Мене арештовував особисто його помічник, полковник Завдовєєв з величезною кількістю людей. Мене посадили у підвал без зв’язку. Якщо звичайних кримінальників до нас у підвали приводили на перевиховання на 10-15 днів, то я просидів у ньому 5 років», — розповідає він.

Нагадаємо, 29 грудня на КПВВ "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україна забрала 76 людей та видала 124.