Ілюстрація REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель після вчорашнього взаємного звільнення осіб Україною і підконтрольними Росії бойовиками очікують на обмін за формулою "всіх на всіх" і на впровадження всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі.

Читайте такожЗвільнений з полону українець Савін назвав імена полонених, які залишились у в’язницях бойовиків

Про це йдеться у спільній заяві лідерів Франції і Німеччини, розміщеній на сайті Єлисейського палацу.

Відео дня

Зокрема, Макрон і Меркель привітали останнє звільнення і обмін утримуваними особами, який відбувся 29 грудня на сході України.

Вони відзначили, що обмін відповідає зобов'язанням, погодженим 9 грудня на саміті "Нормандського формату".

Макрон і Меркель дякують учасникам Тристоронньої контактної групи, яка збиралася за посередництва ОБСЄ, за зусилля, які дозволили здійснити цей обмін.

"Вони беруть до уваги, що подальша робота, як і раніше, буде необхідною, щоби забезпечити обмін усіх полонених, пов'язаних з конфліктом, і у цьому контексті нагадують про принципову важливість щодо повного і безперечного доступу усіх міжнародних організацій, особливо Міжнародного комітету Червоного Хреста, до усіх затриманих, і щодо пошуку зниклих безвісти осіб", - наголошується у заяві.

Лідери Франції і Німеччини переконані, що з наближенням святкування Нового року і Різдва останній обмін утримуваними особами є довгоочікуваним гуманітарним заходом, який повинен допомогти відновити довіру між сторонами.

"У відповідності з рішеннями саміту у Парижі, обмін тепер має бути підкріплений повним і всеосяжним впровадженням режиму припинення вогню, як це 18 грудня знову підтвердила Тристороння контактна група", - йдеться у заяві.

Крім того, сказано, що Франція і Німеччина продовжать у найближчі місяці їхні зусилля в Нормандському форматі, і зокрема в рамках підготовки до наступного саміту, який буде присвячений політичним і безпековим умовам для проведення у майбутньому місцевих виборів на Донбасі.