У міжнародній експертно-журналістської групі Bellingcat заявили, що влітку 2014 року артилерійські частини збройних сил РФ завдали, щонайменше, 149 окремих артилерійських ударів по території України.

Читайте такожЄвропейська військова компанія навчала українських ультраправих - Bellingcat

Про це повідомляється в оприлюдненому на сайті Bellingcat звіті "Неоголошена війна Путіна: Російські артилерійські удари по території України влітку 2014 року".

Відео дня

Як визначили у Bellingcat за допомогою супутникових карт та інших даних, що знаходяться у відкритому доступі, 137 з цих обстрілів були зроблені з позицій на території Росії.

За даними журналістів, 408 зон ураження від артилерійського вогню на території України в межах дальності російських артилерійських систем характеризуються траєкторією снарядів, що перетинають українсько-російський кордон, а 127 з них перебувають у межах 3 кілометрів від кордону.

Крім того, експерти Bellingcat встановили, що артудари російських збройних сил з території Росії розпочалися в липні 2014 року, а їх частота і масштаб зросли в серпні і вересні 2014 року.

Відзначається, що сліди артилерійських ударів через кордон можна знайти на всій прикордонній території зони конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

"Ми вивчили вогневі позиції всередині Росії або на прикордонній смузі на території України. Всього ми виявили 288 потенційних вогневих позицій на території Росії. Ще 17 потенційних вогневих позицій були виявлені на території України поблизу (в межах 2 кілометрів) від російського кордону. Хоча ці вогневі позиції не знаходяться на території Росії, ми все ж визнали їх такими, що мають відношення до російської армії. В усіх 17 випадках вдалося виявити сліди техніки, що ведуть до вогневої позиції з території Росії", - зазначають журналісти.

У Bellingcat підкреслили, що всього, судячи із загальної кількості спостережуваних на супутникових знімках воронок, влітку 2014 року російські військові випустили тисячі артилерійських снарядів по цілях на території України.

Однак, за даними розслідувачів, нестача наявних у відкритому доступі супутникових знімків і жорсткі критерії класифікації, які використовуються в їх звіті, означають, що ці цифри є нижньою межею оцінки справжнього числа атак, тому, цілком ймовірно, що атак було набагато більше, ніж 149 .

"Висока частота, широка поширеність і великий масштаб артилерійських ударів, розглянутих у цьому звіті, не дозволяють вважати їх випадковостями або діями без наказу. Таким чином, ці атаки можна вважати виключно актом військових дій Російської Федерації проти України", - підкреслили автори розслідування.