Пристайко наголосив, що воєнному протистоянню на європейському континенті у 21-му столітті не місце / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко переконаний, що Російська Федерація продовжить здійснювати замовні вбивства в Європі, поки не завершиться війна в Україні.

Про це глава МЗС України сказав у Берліні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, яка транслювалася на телеканалі «5 канал».

Глава МЗС України прокоментував вбивство у Берліні громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

Відео дня

«Ви знаєте, на превеликий жаль, і до вас докотилася ця хвиля вбивств, які росіяни роблять, - і у вас тепер, і ми бачили, що відбувалося у Британії. Але ми звикли вже. На наших вулицях вбивають і російських бізнесменів, і білоруських журналістів. Це не вперше, коли ми стикаємося із замовними вбивствами. Але ми воююча країна, в якій, це, на жаль, відбувається доволі часто, і рівень сприйняття в українському суспільстві до кожної цієї жертви після майже 14 тисяч (загиблих), на превеликий жаль, знижується», - сказав Пристайко.

«Ми розуміємо цю трагедію, яка відбувається, коли на мирних вулицях Берліну (вбили громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі - УНІАН), але, на жаль, якщо ми не завершимо війну, то це буде відбуватися більше і більше», - переконаний глава МЗС.

Він наголосив, що воєнному протистоянню на європейському континенті у 21-му столітті не місце.

Читайте такожНа засіданні ТКГ в Мінську не узгодили оновлені списки обміну полоненими - Пристайко

Як повідомляв УНІАН, Федеральна прокуратура Німеччини здійснює розслідування вбивства громадянина Грузії, колишнього чеченського бойовика Зелімхана Хангошвілі, застреленого в центрі Берліна 23 серпня. Німецькі слідчі органи перевіряли підозри про можливу причетність державних органів Росії або Чечні до організації вбивства.

На початку грудня Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило, що висилає двох російських дипломатів. За даними Der Spiegel, обидва дипломати, які працювали в російському посольстві в Берліні та оголошені персонами нон-грата, насправді є співробітниками російських спецслужб.

Ймовірного вбивцю Хангошвілі затримали 23 серпня завдяки свідченням очевидців. Ним виявився чоловік з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. У спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider, Dossier Center і Spiegel Online, опублікованому в кінці вересня, розслідувачі дійшли висновку, що «Вадим Соколов» їздив у Берлін «під чужим іменем за активної підтримки російської держави, яка створила цілісну легенду фіктивної особи».

Колишній чеченський польовий командир Хангошвілі був застрелений в парку Малий Тіргартен (Kleiner Tiergarten) в центрі Берліна 23 серпня. Російська влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чоловік шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.