Нідерланди спантеличені через новини про звільнення Цемаха / УНИАН

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що перебуває у тісному контакті з українською стороною з приводу звільнення з-під варти в Україні колишнього бойовика "ДНР" Володимира Цемаха.

Читайте такожСправа МН17: звільнення з-під варти Цемаха розслідування не зупинить – нідерландські слідчі

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на нідерландський портал Nieuws.

Відео дня

"Ми перебуваємо в курсі справ" - зазначив Блок.

Водночас міністр відмовився вдаватися в деталі і не став розкривати, чи була нідерландська сторона поінформована про звільнення Цемаха заздалегідь.

За його словами, останні повідомлення з Києва "викликають багато питань".

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня колишнього зенітника Цемаха було затримано на тимчасово окупованій території в Донецькій області, у місті Сніжному, в зв'язку зі справою про катастрофу малазійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17. 30 липня Київський апеляційний суд відхилив скаргу адвокатів на арешт Цемаха та залишив в силі рішення суду першої інстанції про тримання його під вартою.

Наприкінці серпня засновник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений в список на обмін утримуваними особами між Україною та РФ. Водночас адвокат Гонтарєв у коментарі УНІАН заявив, що йому про це нічого не відомо, і висловив сумнів в тому, що припущення засновника Bellingcat відповідає дійсності. У СБУ відмовились коментувати цю інформацію.

5 вересня Київський апеляційний суд звільнив Володимира Цемаха з-під варти.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17.