Андрія Загороднюка можуть відправити у відставку / фото УНІАН

Оточення президента Володимира Зеленського пропонує йому трьох кандидатів на пост міністра оборони замість Андрія Загороднюка, якого можуть відправити у відставку.

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на джерела.

Видання зазначає, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак наполягає на кандидатурі Андрія Тарана, генерал-лейтенанта Збройних сил у відставці. Він був звільнений у запас у 2016 році. У 2015-му Таран був представником України в СЦКК, входив до підгрупи з питань безпеки у Тристоронній контактній групі в Мінську.

Відео дня

Голова СБУ Іван Баканов і голова комітету з питань національної безпеки і оборони у Верховній Раді восьмого скликання Сергій Пашинський лобіюють призначення Андрія Сенченка. Він - народний депутат трьох скликань. Разом із Пашинським і Аваковим Сенченко був членом парламентської фракції "Батьківщини". У 2019 році залишив партію Юлії Тимошенко.

Читайте такожЗагороднюк прокоментував інформацію про свою можливу відставку

Секретар РНБО Олексій Данілов пропонує Зеленському кандидатуру Михайла Коваля. Генерал-полковник Коваль нетривалий час очолював військове відомство: він був в. о. міністра оборони в уряді Арсенія Яценюка з 23 березня по 3 липня 2014 року.

Крім того, за даними DT.UA в уряді може з'явитися нова посада - силового віце-прем'єра. Її може обійняти Арсен Аваков, зберігши при цьому пост голови МВС.

Відповідно до Конституції, міністра оборони і міністра закордонних справ, призначає президент. Однак відправити їх у відставку може лише Верховна Рада.

Як повідомляв УНІАН, 28 лютого голова Верховної Ради Дмитро Разумков скликав позачергове пленарне засідання парламенту на середу, 4 березня, на 16:00. Як повідомили в Офісі президента, глава держави звернувся до спікера з проханням включити до порядку денного засідання питання щодо розгляду декількох проектів законів та щодо Кабінету міністрів України.