фото УНІАН

Народний депутат від «Слуги народу», голова комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко ініцював публічне звернення представників креативних індустрій до Уряду та Президента України з закликом не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

«Виняткова ситуація через поширення епідемії коронавірусу, на жаль, не лише провокує економічну стагнацію, драматично впливає на стан медичної системи та загрожує життю і здоров’ю українців. Тема кардинального скорочення видатків на культуру Міністерством Фінансів становить загрозу нищівних наслідків для держави. Як громадяни своєї країни, підтримуємо доцільність раціональних обмежень, однак скорочення бюджету на розвиток креативних індустрій призведе до кризи у сфері культури. Як наслідок, досягнення останніх років буде зведено нанівець, тисячі українців гарантовано залишаться без робочих місць, а проекти, що сприяють формуванню національної ідентичності, будуть зупинені», - йдеться у зверненні.

 

Відео дня

«Враховуючи всю драматичність прогнозованого розвитку подій, ми вимагаємо зупинити знищення української культури та змінити підходи уряду щодо фінансування. Без всього, що було створено за останні декілька років – наша держава втрачає національну свободу та історичну незалежність. А без цього Україна не матиме майбутнього», - наголошують підписанти звернення. 

Ініціатор звернення Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Facebook зазначив, що в ситуації, коли такі рішення приймаються таємно, без залучення до обговорення депутатів та Комітету в цілому, «тільки публічність та підтримка представників індустрії може вберегти українську культуру та всю українську націю від драматичних наслідків». 

«Без всього, що сфера культури створила за останні роки — Україна не має майбутнього. Повний текст звернення та список підписантів доступний за посиланням і постійно оновлюється. Якщо ви також хочете підтримати звернення — напишіть свої ім’я, прізвище та сферу діяльності в коментарях, і ми додамо вас до списку підписантів», - написав Ткаченко. 

Звернення серед інших підписали: Олександр Красовицький, головний редактор видавництва Фоліо; Олесь Санін, кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор; Орлова Юлія, директорка видавництва Віват; Михайло Ганницький, шеф-редактор УНІАН; Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту; Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка; Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду; Струтинський Богдан, голова Національної спілки театральних діячів України; Олеся Островська-Люта, генеральна директорка "Мистецького арсеналу"; Галина Григоренко, голова Державного агентства України з питань мистецтв; Ірина Краснокутська, виконавча директорка видавництва «КНИГОЛАВ»; Юлія Сінькевич, генеральна продюсерка Одеського Міжнародного кінофестивалю;  Ольга Сумська, акторка, телеведуча, народна артистка України; Мар‘яна Савка, письменниця, головна редакторка Видавництва Старого Лева; Олександр Дем’яненко, Kozak System та багато інших - більше 60 підписантів.