Министерство иностранных дел Украины/ Фото УНІАН

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Міністерства закордонних справ України до Міжнародного дня корінних народів світу.

«У день, коли міжнародна спільнота віддає належне значному внеску корінних народів у розвиток світової цивілізації, корінні народи Автономної Республіки Крим змушені протистояти свавіллю російської окупаційної влади. Позбавлені права вільно жити на своїй історичній Батьківщині, корінні народи окупованого Криму піддаються дедалі зростаючому тиску з боку російської репресивної машини», - наголошується в заяві.

Читайте такожКримські татари просять світ визнати політику Росії геноцидом

Відео дня

МЗС наголошує, що «російська окупаційна влада зухвало ігнорує фундаментальні права кримськотатарського народу, який понад 70 років тому вже пережив трагедію примусової депортації».

Системними стали випадки обмеження свободи віросповідання і зібрань, тиск на представників корінних народів, зокрема на кримських татар, з метою відмови від громадянства України, а також придушення їхньої етнічної ідентичності.

«Посилюються гоніння на кримськотатарські ЗМІ та журналістів. Заборонено в’їзд на територію Криму лідерам кримськотатарського народу, до думки яких дослухається міжнародна спільнота. Продовжуються незаконні арешти і вбивства кримськотатарських активістів», - підкреслює МЗС і заявляє: «Росія має припинити окупацію Криму, кричущі порушення основних прав і свобод людини, витіснення з території півострову корінних народів».