Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на урядовому засіданні.

"Сьогодні РФ прийняла рішення щодо фактично відмови від виконання рішень ЄСПЛ. Таке рішення має чітку мотивацію", - сказав він.

Яценюк нагадав, що Україна подала кілька позовів проти РФ "за незаконну анексію Криму і на відшкодування трильйонних збитків від цього".

Відео дня

"РФ усвідомлює, що вона програє цей суд, але це не зупинить нас від виконання судового рішення ЄСПЛ в інших юрисдикціях та інших країнах", - підкреслив глава уряду.

Читайте такожУ Раді Європи жалкують про прийняття Держдумою закону, що дозволяє не виконувати рішення ЄСПЛ

Як повідомлялося, сьогодні Рада Федерації схвалила закон, що дозволяє Конституційному суду РФ визначати, чи виконувати рішення Європейського суду з прав людини, винесені за скаргами проти Росії.

Згідно із законом, КС при ухваленні щодо такого керується принципом верховенства Конституції РФ.

Як сказано у пояснювальній записці, закон передбачає два способи вирішення КС РФ таких справ. Наголошується, що орган, який захищає інтереси Росії за поданими проти неї позовами в міжнародних судах, має право звернутися до КС із запитом про можливість виконання рішення за таким позовом. Запит може бути направлений тільки у разі, якщо федеральний орган встановить, що рішення суду ґрунтується на положеннях міжнародного договору у тлумаченні, яке ймовірно, приводить до їх розбіжності з Конституцією РФ.

Також зазначається, що такі справи КС зможе дозволяти без слухань - якщо визнає, що питання може бути вирішено на підставі правових позицій з його колишніх постанов.