/ m.knews.kg

Держдума РФ підтримала сьогодні закон, що визнає верховенство Конституції РФ над рішеннями міжнародних судів.

Читайте такожУ Раді Європи жалкують про прийняття Держдумою закону, що дозволяє не виконувати рішення ЄСПЛ

Про це повідомляють "РИА Новости".

Відео дня

Як сказано в пояснювальній записці, документ розроблено на виконання рішення КС від 14 липня, в якому той постановив, що буде вирішувати питання про виконання постанов Європейського суду з прав людини по кожній справі індивідуально — і рішення ЄСПЛ підлягатимуть виконанню тільки з урахуванням визнання верховенства Конституції Росії.

Закон передбачає два способи вирішення КС РФ таких справ. Підкреслюється, що орган, який захищає інтереси Росії за поданими проти неї позовами в міжнародних судах, має право звернутися до КС із запитом про можливість виконання рішення за таким позовом. Запит може бути направлений тільки у разі, якщо федеральний орган встановить, що рішення суду ґрунтується на положеннях міжнародного договору у тлумаченні, яке імовірно, приводить до їх розбіжності з Конституцією РФ.

Також відзначається, що такі справи КС зможе дозволяти без слухань — якщо визнає, що питання може бути вирішено на підставі правових позицій з його колишніх постанов.

Один з авторів документа Андрій Клішас повідомив, що прийняття закону зобов'яже уряд РФ більш відповідально підходити до виконання рішень міжнародних судів.