Президент України Віктор ЮЩЕНКО вніс до Верховної Ради законопроект "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Документ зареєстрований в парламенті 28 жовтня 2008 року.

Зокрема, Президент пропонує у разі несвоєчасного прийняття бюджету дозволити на поточний бюджетний період здійснювати видатки, пов`язані з капіталізацією банків, та видатки, що здійснюються із Стабілізаційного фонду.

Відео дня

Стабілізаційний фонд глава держави пропонує створити в рамках держбюджету-2008 за рахунок надходжень від приватизації державного майна.

Також пропонується обмежити у 2008 році обсяг державних гарантій за кредитами міжнародних фінансових організацій, які надаються Кабінетом міністрів України, до 40 млрд. грн.

В документі передбачено збільшення статутного капіталу державного "Укрексімбанку" в сумі 1 млрд. грн. з метою придбання ним акцій ЗАТ "Промінвестбанк".

Крім того, Президент пропонує внести зміни в чинне законодавство і надати Національному банку України право приймати рішення про обмеження використання резидентами валютної виручки (частини валютної виручки) шляхом запровадження її обов`язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України.

Глава держави ініціює перерахування Нацбанком 25% від суми перевищення його доходів над видатками на поповнення фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також передбачити право НБУ надавати кредити Фонду.

Як повідомляв УНІАН, у ВР зареєстровано вже близько десяти відповідних антикризових законопроектів, в тому числі від Кабінету міністрів.