Севостьянова наполягає на реформуванні НАЗК / УНІАН

Заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова вважає за необхідне «перезавантажити» Національне агентство з питань запобігання корупції, оскільки у діючому форматі воно вкрай неефективне.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на засіданні комітету Верховної Ради з питань протидії і запобігання корупціції.

“Основна мета - перезавантажити НАЗК і знайти тих людей, які зможуть побудувати систему декларування і забезпечити її сталу роботу. Як ми бачимо, за 2015 рік із 107 тисяч декларацій почали перевірку лише 24 декларацій, а терміни перевірки цих декларацій спливають через 3 дні, але, швидше за все, вони не завершаться і будуть продовжені”, - зазначила Севостьянова.

Відео дня

Читайте такожУ НАЗК заявляють, що проводять близько 100 повних перевірок е-декларацій чиновників

Крім того, вона поінформувала про нюанси запропонованого урядом законопроекту щодо реформування НАЗК.

Зокрема, пропонується усунути колегіальність у роботі НАЗК шляхом реформування керівного складу. “Ми залишаємо лише одного керівника та створюємо 4 посади уповноважених. Два з них заступники голови, а два прості уповноважені”, - пояснила Севостьянова.

Також вона додала, що голова НАЗК, як передбачено в законопроекті, буде держслужбовцем категорії “А”, і таким чином всі обмеження по зарплатах і обмеження регуляції закону про держслужбу будуть розповсюджуватися на дане агентство. По-друге - голова НАЗК одноосібно прийматиме всі рішення у даному органі, окрім двох – зокрема, коли створюватимуться нові нормативні акти або складатимуться роз'яснення законодавства, то керівництво НАЗК повинно буде приймати таке рішення разом, а також у випадках прийняття рішення про порушення законодавства у конкретній декларації. А всі інші оперативні питання вирішуватимуться виключно головою НАЗК.

Читайте такожУ НАЗК пропонують створити при агентстві службу розпорядника державних реєстрів

Окрім того, Севостьянова додала, що законопроектом передбачено обмеження надбавок та премій до заробітної плати керівника.

Як повідомляв УНІАН, Єдиний реєстр електронних декларацій у березні не працював кілька днів. Посадові особи скаржилися, що не могли вчасно подати свої декларації. Разом з тим керівник НАЗК Наталія Корчак заявляла, що подасть до суду на державне підприємство «Українські спеціальні системи» (УСС) за неякісне виконання обов'язків адміністратора системи електронного декларування.