Геращенко заявила, що можливо після такого звернення РФ визнає російських військових в українських в'язницях / фото: УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко хоче, аби Світлана Агєєва, матір полоненого російського військового Віктора Агєєва, звернулася до президента РФ Володимира Путіна щодо звільнення українських полонених в Росії. Про це вона написала у Facebook.

"Мати військового злочинця Агєєва просить президента Порошенка помилувати вбивцю українців. А ми, українці, вимагаємо від Путіна помилувати Олега Сенцова! В якого завтра день народження. В якого вдома, в окупованому агєєвими Криму, двоє дітей і літня мама", - наголосила Геращенко.

Читайте такожРосія відмовляється від свого військового Агєєва: за чотири дні неможливо підписати контракт зі ЗС

Відео дня

"Ми вимагаємо помилувати Олександра Кольченка, до якого ці роки жодного разу не допустили МКЧХ, Миколу Карп'юка, якого чекають малий син і молода дружина, Стаса Клиха, батьки якого тяжко хворіють, Валентина Виговського, посадженого ні за що, Романа Сущенка, в якого двоє дітей, дружина і літні батьки", - заявила перший заступник голови парламенту.

"У травні 2016-го родичі російських журналістів, що загинули на Донбасі, звернулися до Путіна з проханням помилувати Надію Савченко. Такий був формальний сценарій її звільнення, і потім українська сторона передала вбивць - ГРУшників Єрофєєва і Александрова РФ, аби звільнити Надію. Прохання до "Новой газеты", яка друкує ці звернення матері Агєєва: будь ласка, порадьте їй звернутися до Путіна з проханням помилувати українців! І це розблокує процес звільнення заручників. Може, тоді РФ визнає, що Агєєв і їже з ними, що сидять по українських тюрмах - це їх заблукавші кадрові військові", - наголосина Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, мати Агєєва попросила у відеозверненні, опублікованому російським виданням «Новая газета», президента України про помилування її сина.

Російського контрактника Агєєва було затримано українськими військовими у складі ДРГ бойовиків, яку було знешкоджено 24 червня під Жолобком у Луганській області.

Мати Агєєва, його друзі та колишні товариші по службі підтвердили журналістам, що після строкової служби той залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року. Розвідник Агєєв 1995 року народження потрапив у полон 24 червня в результаті зіткнення бійців 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ і розвідгрупи бойовиків «ЛНР».

28 червня в Міноборони РФ заявили, що захоплений у полон в Луганській області росіянин Віктор Агєєв минулого року «звільнився в запас».

Водночас, у Кремлі ухилилися від відповіді на запитання про можливість обміну росіян, які потрапили в полон в Україні, на українців, які утримуються в РФ.