Ілюстрація / REUTERS

Сполучені Штати Америки глибоко стурбовані рішенням «суду» у тимчасово окупованому Росією Криму, який визнав журналіста Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Миколу Семену винним за звинуваченнями у сепаратизмі. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Це засудження засноване на тому, що пан Семена критикував російську окупацію та спробу анексії Криму у своїх статтях. Ми закликаємо російську окупаційну владу скасувати вирок панові Семені, дозволити йому відновити журналістську діяльність, припинити кампанію з метою придушення інакодумства в Криму», – наголошується у заяві зовнішньополітичного відомства США.

Держдепартамент також повторив свою позицію, що «Крим залишається невід’ємною частиною України, і Сполучені Штати залишаються незмінними в підтримці територіальної цілісності та суверенітету України», передає Радіо Свобода.

Відео дня

Раніше МЗС України назвало вирок Семені безпідставним і політично вмотивованим.

У Європейському Союзі вирок Семені вважають явним порушенням свободи вираження думки і ЗМІ. Крім того, у ЄС цей вирок назвали ще одним прикладом погіршення ситуації з правами людини в Криму після його анексії Росією.

Читайте такожУ МЗС закликали світ не залишати поза увагою засудження окупантами кримського журналіста Семени

22 вересня підконтрольний Кремлю так званий «Залізничний районний суд Сімферополя» призначив Семені покарання у вигляді 2,5 років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Автор Радіо Свобода і Крим.Реалії, кримський журналіст Семена звинувачується російською владою в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року в будинку Семени ФСБ Росії провела обшук, а в травні того ж року йому пред'явили офіційне звинувачення в тому, що він опублікував статтю.

Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

Правозахисні й журналістські організації вважають переслідування Семени політично мотивованим.