REUTERS

Уряд України направив закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію – консультативний орган з конституційного права при Раді Європи. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу "1+1".

Читайте такожКлімкін відправиться з візитом до Угорщини, обговорить ситуацію навколо українського закону про освіту

Міністр також зазначив, що закон був офіційно направлений саме в четвер, оскільки 28 вересня він набув чинності, а також завершели його переклад.

Відео дня

"... Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич передасть цей закон вже офіційно, коли буде наступного тижня вести консультації з Радою Європи", - додав Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 28 вересня Клімкін викликав на консультації посла України в Угорщині Любов Непоп через реакцію цієї країни на новий український закон про освіту в частині навчання мов національних меншин.

Закон «Про освіту» набув чинності 28 вересня.

Статтею 7 закону визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

Згідно із законом, особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив про намір його країни блокувати зближення України і ЄС через мовні положення закону про освіту.

Порошенко доручив МЗС та Міністерству освіти і науки провести з приводу цього закону необхідні консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна 28 вересня направляє новий закон про освіту на експертизу до Венеціанської комісії.