Ілюстрація / REUTERS

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що звільнення політичних в'язнів буде також початком визволення анексованого Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час прес-конференції з заступниками голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом в аеропорту «Бориспіль».

«Це, звичайно, перший крок. І ми сподіваємося, що й надалі ми звільнятимемо наших політв'язнів... Попереду у нас має бути дуже велике завдання. Зрозуміло, на цьому ми не будемо зупинятися. І я думаю, що це початок буде звільнення і Криму, відновлення територіальної цілісності нашої країни», - наголосив також Джемілєв.

Відео дня

Він також подякував усім, хто доклав зусиль до звільнення Чийгоза і Умерова, зокрема, і президенту Петру Порошенку.

Читайте такожУмеров має намір зайнятися питанням статусу Криму та його деокупації

Умеров, зі свого боку, також висловив подяку всім, хто доклав зусиль до його звільнення.

«Але, я впевнений, що якщо так триватиме, якщо тема Криму не сходитиме зі сторінок ЗМІ, то процес продовжуватиметься і далі. Обов'язково слідом за звільненням окремих людей відбудеться деокупація Криму і відновлення територіальної цілісності України», - наголосив Умеров.

Як повідомляв УНІАН 11 вересня так званий «верховний суд Криму» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгоза до 8 років ув'язнення в колонії. Окупаційна влада звинуватили його в організації масових заворушень на території Криму.

27 вересня так званий «Сімферопольський районний суд» визнав Умерова винним у закликах до порушення територіальної цілісності Росії і засудив до двох років колонії-поселення. Також йому на два роки заборонили займатися громадською діяльністю.

25 жовтня голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров повідомив, що Умерова та Чийгоза видали Туреччині, і вони приїдуть до України.

Чубаров також заявив, що в процесі звільнення Умерова і Чийгоза були задіяні президент України, лідери інших країн, Меджліс і адвокати.

Сьогодні о 16.00 планується зустріч президента України Петра Порошенка з Умеровим і Чийгозом в Адміністрації очільника держави.