Зі Стамбула Умеров і Чийгоз прибули літаком до аеропорту

В.о. міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар наголошує, що міф російської пропаганди про те, що інші політичні в'язні є ціною звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, не відповідає дійсності. Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала на прес-конференції з Умеровим та Чийгозом в аеропорту «Бориспіль», куди вони прибули літаком зі Стамбула (Туреччина).

“Я відразу хочу розвінчати певні міфи, які сьогодні вже активно російська пропаганда намагається підняти, що начебто ціна цьому звільненню є інші політичні в'язні. Насправді це не так”, - наголосила Джеппар.

Вона підкреслила, що процес звільнення політичних в'язнів, яких сьогодні “п'ять десятків у Криму”, триватиме.

Відео дня

“Ціна не така. Цей процес, цей дипломатичний тиск буде тривати”, - запевнила Джеппар.

Представниця уряду також зауважила, що видача Чийгоза і Умерова Туреччині стала результатом потужного дипломатичного тиску керівництва Української держави, лідерів “Великої сімки”, президента США та багатьох інших світових лідерів.

Читайте такожУмеров має намір зайнятися питанням статусу Криму та його деокупації

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня так званий «верховний суд Криму» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгоза до 8 років ув'язнення в колонії. Окупаційна влада звинуватила Чийгоза в організації масових заворушень на території Криму.

27 вересня так званий «Сімферопольський районний суд» визнав Умерова винним у закликах до порушення територіальної цілісності Росії і засудив до двох років колонії-поселення. Також Умерову на два роки заборонили займатися громадською діяльністю.

25 жовтня голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров повідомив, що Умерова та Чийгоза видали Туреччині, і вони приїдуть в Україну.

Чубаров також заявив, що в процесі звільнення Умерова та Чийгоза були задіяні президент України, лідери інших країн, Меджліс і адвокати.

Сьогодні, 27 жовтня, зі Стамбула Умеров і Чийгоз прибули літаком до аеропорту “Бориспіль”.

Сьогодні о 16.00 планується зустріч президента України Петра Порошенка з Умеровим та Чийгозом в Адміністрації глави держави.