Суд дав дозвіл на затримання Гужви / фото УНІАН

Шевченківський районний суд Києва вирішив стягнути 1 млн 35 тисяч гривень застави, внесеної за головного редактора видання «Страна.uа» Ігоря Гужву, в бюджет і дав дозвіл на його затримання з метою приводу в суд для вирішення питання про зміну запобіжного заходу на утримання під вартою.

Як повідомляє прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган, відповідне рішення суд прийняв 5 лютого.

Читайте такожЛуценко розповів, як Гужві вдалося втекти за кордон

Відео дня

«05.02.18 Шевченківським райсудом задоволено клопотання прокурора про звернення застави, внесеної в якості запобіжного заходу, 1 мільйон 35 тисяч гривень, у держбюджет. Також надано дозвіл на його затримання з метою приводу в суд для вирішення питання про зміну запобіжного заходу на утримання під вартою», - написала Сарган у Twitter.

Цю інформацію підтвердив і сам Гужва, зазначивши, що влада організувала тиск на Австрію, де зараз перебуває головред інтернет-ресурсу.

"Вчора суд ухвалив мене затримати і примусово доставити на засідання (якщо цього не відбудеться, то наступний крок - оголошення в розшук). Паралельно Банкова доручила організувати тиск на Австрію по дипломатичних каналах з метою домогтися моєї видачі", - написав Гужва у себе в Facebook.

Як повідомляв УНІАН, головного редактора інтернет-видання "Страна.ua" Гужву затримали 22 червня 2017 роки після обшуків у редакції. Стосовно нього відкрили кримінальне провадження за статтею 189 Кримінального кодексу України (вимагання).

Читайте такожГПУ готова направити до Австрії запит про екстрадицію Гужви (відео)

За даними правоохоронців, Гужва разом зі спільником Антоном Філіпковським вимагали від народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька 20 тис. доларів. Після отримання половини суми - 10 тис. доларів - Гужву було затримано.

Гужва назвав висунуті йому обвинувачення в хабарництві «сфабрикованими».

24 червня 2017 року суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 544 тис. грн.

26 червня 2017 року за Гужву внесли заставу, 27 червня його випустили із СІЗО.

Крім того, Шевченківський районний суд Києва здійснює розгляд ще в одному кримінальному провадженні за обвинуваченням директора ТОВ "Вісті Мас-Медіа" у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) ККУ.

Під час досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні Гужві було обрано запобіжний захід – заставу в розмірі 1 млн грн, яку внесено на рахунок суду.

31 січня 2018 року стало відомо, що Гужва виїхав до Відня і попросив у австрійської влади політичного притулку.

1 лютого 2018 року прес-секретар Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив, що прокуратура готує клопотання до суду про звернення застави Гужви в дохід держави і зміну йому запобіжного заходу на більш суворий, оскільки вважає, що він свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень щодо нього.